Print this page

Godina iza nas: prva polovina

Danas vam donosimo skup vijesti koji je obilježio prvu polovinu godine u Budvi. Pogledajte, sumirajte vaše utiske i podijelite sa prijateljima:

 JANUAR

- Tragično nastradala srednjoškolka na stazi ka plaži Mogren. Tragedija je izazvala buru u javnosti, JP „Morsko dobro“ odmah je postavilo zaštitinu ogradu, kako bi spriječilo da se tokom nevremena prolazi stazom do plaže. Ovo je šesta žrtva unazad dvije decenije.

Picture_004.jpg

- Mještani Prijevora i Seoca poslije poslije punih šest godina dokazali da je 100 hiljada kvadrata koje je od njihovog saplemenika Petra Janovića kupio počasni belgijski konzul Žan Luk Dumortije, na brdu Spas njihova imovina. Time je izgradnja golf terena i dan danas pod znakom pitanja.

spas6.jpg

- Budvanski biznismen Branko – Brano Ćupić, ponovo vratio u svoje vlasništvo starogradsku tvrđavu Citadela, nakon što je raskinuo sporazum sa beograđaninom Miloradom Suzićem. Citadela, je prije deceniju i po, čudnim spletom okolnosti postala privatno vlasništvo, nakon što ju je vojska, „trampila“ za stanove.

citadela.jpg

- Kulminirao višegodišnji maćehinski odnos lokalne uprave prema Buljarici.

Buljarica, nekada djevičanska plaža, poslužila kao deponija za graditelje iz Petrovca.

Buljarica.jpg

FEBRUAR

- Sekretarijat za prostorno planiranje najavio smanjenje broja privremenih lokacija na šetalištu, kao znak da se, napokon, želi prekinuti sa praksom „vašarišta“.

shetaliste_jul.jpg

-  Potomci velikog budvanskog dobrotvora Toma Luketića, podnijeli su kotorskom Osnovnom sudu tužbu protiv ruske kompanije MCG Montenegro, jer parcela na kojoj ta građevinska firma planira izgradnju 11 spratnog solitera je dio zaklade koju je ostavio njihov ugledni predak.

Podnosioci tužbe, Budvanin Miroslav Luketić,  Stefan Luketić iz Las Vegasa, Eleonora  Luketić iz Svetog Stefana i Luka Luketić Buyers iz Zagreba, su i pismeno upozorili gradonačelnika Lazara Rađenovića i načelnicu za urbanizam Danijelu Marotić da, kako navode „zaustave proces izdavanja građevinske dozvole kompniji MCG Montenegro i svih ostalih dozvola“.

- Fudbalski klub „Mogren“, dobio je urbanističko tehničke uslove za izradu projektne dokumentacije budućeg hotelsko – apartmanskog kompleksa, na mjestu sadašnjeg stadiona „Lugovi“, na samom ulazu u Budvu, kojim  je predviđena i izgradnja dvije 12- spratne kule.

Roda.jpg

MART

- Više od 500 Budvana potpisalo peticiju za obaranje DUP „ Budva centar“ i uvođenje marotorijuma na gradnju, isprovocirana gradnjom solitera na mjestu supermarketa Roda. Skupština nije ju uvrstila na dnevni red.

- Fudbalski klub Mogren podnio je zahtjev da ubuduće bude organizovan kao profesionalan. Odluka je trebala da se nađe na sjednici SO, a njome je bilo predviđeno da Opština Budva, kao stopostotni vlasnik kao osnivački kapital unese 21.3 miliona eura koliko se novom tržišnom analizom procijenjuje veliki zemljišni kompleks od deset hektara kojim gazduje devet decenija star Mogren. Zemljište je pod restitucijom, a odluka je izazvala revlot kako starosjedioca, tako i opozicije, zbog čega je skinuta sa dnevnog reda.

Lugovi_april.jpg

- Opština petu godinu za redom , kroz plan privremenih objekata legalizovala dvije velike, nelegalno izgrađene zgrade „ zakupca „Svetog Stefana“ , kompanije Adriatic Properties u maslinjaku.

-APRIL

- nakon bure u javnosti opština Budva je vratila ponovo u svoje vlasništvo oko deset hektara zemlje na Lugovima i Dubovici, kojima je do tada gazdovao Fudbalski klub „Mogren“, procijenjene na 21.3 miliona eura, i time napokon stavila tačku na spekulacije ko će upravljati državnom imovinom.

 

- U aprilu 2013. godine preko 700 građana Petrovca i okoline, izražavajući nezadovoljstvo gradnjom solitera u centru mjesta, podnijelo je Opštini Budva inicijativu za izradu novog DUP-a Petrovac centar.

 

- Uhvaćen pedofil, koji je presretao djecu ispred Druge osnovne škole. Manijak, koji je uobičavao da se skida nag i tako presreće djevojčice, „ordinirao” je u naselju Velji Vinogradi.

druga_o_skola-1.jpg

- Velikim karnevalom otvorena ovogodišnja ljetnja sezona u metropoli turizma.

karneval.jpg

 

MAJ 

- Kompanija Cineplex odustala da preuzme u zakup prostor u poslovnom centru TQ plaza, namijenjen za adaptaciju bioskopske sale. Opština krenula u animiranje novog partnera, kako bi grad poslije decenije dobio bioskop.

TQ_plaza1.jpg

- Jaka detonacija odjeknula je polovinom maja u centru Budve, kada je Andrija Brković bacio bombu na lokal San Marino na glavnom gradskom šetalištu, prethodno se posvađavši sa Goranom Slovinićem, jednim od vlasnika tog lokala. Cijeli slučaj sudski je procesuiran, na sreću niko nije povrijeđen od mnogobrojnih prolaznika.

 

- Mještani Pržna, njih 30, se okupilo na rivi i blokirali izvođenje radova na stambenoj zgradi na samoj obali u Pržnu, iz protesta što je, mimo znanja, Skupština opštine dozvolila izvođenje građevinskih radova uprkos stupanju na snagu zabrane.

 

JUN

- Upravni sud, prihvatio je žalbu demokratskog fronta Budve i poništio odluku o imenovanju Lazara Rađenovića za predsjednika Opštine, koja je donijeta početkom novembra prošle godine. Rađenović je naime izabran na konstutivnoj sjednici, koju je zakazao dotadašnji predsjednik SO Krsto Ljubanović, što je protivno važećem poslovniku Skupštine opštine Budve, što je jedno od obrazloženja Upravnog suda.

lazar_Radjen-1.jpg

- Kompanija Adriatic propertis, izazvala haos u Miločerskom parku, kopajući temelje za buduću zgradu pored hotela „Maestral“. Buldožer probio kanalizacionu cijev, a mještani automobilima blokirali gradilište. Uslijedile prijave protiv zakupca Svetog Stefana.

- Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj izdao dozvolu kompaniji MCG Montenegro“ za gradnju 11-spratnog poslovno-komeracijalno-stambenog centra „Budva centar“ na mjestu nekadašnjeg supermarketa „Roda“ u samom srcu Budve.

- „Čovjek volje ostaje svobodne“, jedna od misli Petra Petrovića Njegoša iz „Luče Mikrokozme“, bio je moto je ovogodišnjeg 27. festivala Grad teatar, koji je svečano bio otvoren 15. juna igrokazom „Gle, idejo, iskro besmrtna“ u režiji Slobodana Milatovića u porti manastira Praskvica.

Tokom 48 festivalskih večeri budvanska publika imala je prilike da uživa u 46 programa selektovatnih kroz dramski, likovni, muzički i kniževni program.

 V.L.  naslovna fotografija Miloš Ćetković

PODIJELI

Tagged under