VIDEO Uništava li globalni turizam svijet?

Novi dokumentarac naziva "Gringo Trails" (Gringo putevi), ukazuje na problem nekontrolisanog turizma u nekim dijelovima svijeta, koji nepovratno narušava okoliš i domorodačku kulturu.

Američki antropolog Pegi Vail autor je dokumentarca "Gringo Trails", a isti je sniman više od deset godina. U njemu se posmatraju učinci neplanskog turizma i krivo usmjerenog rasta turističke industrije u zemljama u razvoju.

Koristeći dramatične primjere sa svih kontinenata, poput devastirajućeg uticaja hedonističkih partyja na plažama tajlandskog ostrva Koh Pha Ngan, dokumentarac je dirljivog, informativnog te povremeno i elementarnog karaktera.

Njegova priča počinje i završava u Boliviji i fokusira se na autobiografsku knjigu izraelskog autora Yossija Ginsberga, o njegove tri nedjelje u bolivijskoj tropskoj šumi 1981. godine, izgubljenog i suočenog sa smrti u brojnim prilikama.

Upravo njegova priča o preživljavanju na tako negostoljubivom mjestu podstakla je mnoge avanturiste u Boliviju, stvarajući pritisak na već ionako krhak ekosistem te zemlje.

"Gringo Trails" se odnosi na dobro utabane puteve po cijeloj planeti od strane "velike grupe putnika s puno moći", ističe Vail za CNN. "Gringo" inače više ne znači samo bjelačko lice, dodaje ona.

Problem je zapravo u tome da što više ljudi dolazi u zemlje poput Bolivije, koje imaju neadekvatno razvijenu turističku infrastrukturu. Veliki turistički operateri koriste i ubiru sve beneficije takvog stanja, kaže Vail.

Vail je mišljenja da ako netko putuje u drugu zemlju samo da bi partijao, da je to najgori mogući razlog za posjet toj zemlji. Partijati se može i doma, zaključuje, a u ovom slučaju turistička se destinacija koristi kao pozadina.

Pogledajte trejler za film. foto: Youtube screenshot (dnevnik.hr)

PODIJELI

Tagged under

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti