Print this page

Upozorenje Vlade: Čuvajte vaš eMail od virusa

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije upozorava fizička i pravna lica da je u posljednje vrijeme prisutan veliki broj zlonamjernih e-mail poruka, koje dolaze na različite adrese, a koje u sebi nose štetne viruse. Aktiviranjem priloga (attach-a) biće aktiviran i zlonamjerni virus.

Takođe, primijećene su brojne internet prevare koje se odnose na krađu podataka kreditnih kartica korisnika – e-mail poruke u kojima se napadači predstavljaju kao zvanični predstavnici banke i traže lične podatke kako bi rješili neke iznenadne i neodložne probleme. Ovakva vrsta napada poznata je pod imenom socijalni inženjering i često je kombinovana sa nekom vrstom lažnog web sajta koji na prvi pogled izgleda isto kao i zvanični sajt. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice najbolje je kontaktirati predstavnike banke ili drugih institucija lično ili telefonom sa zvaničnog sajta.

 

Zato upozoravamo da prilikom bilo kakve e-trgovine ili ostavljanja svojih ličnih podataka, dodatno obratite pažnju na samu URL adresu sajta.

 

U periodu novogodišnjih praznika ovakve prevare su bile drastično izražene, tako da nijesu bili pošteđeni ni neki zvanični sajtovi državnih organa i drugih privrednih subjekata u Crnoj Gori.

 

Na osnovu razmejne informacija sa CERT-om Amerike, otkriven je i zlonamjerni kod na zvaničnom sajtu Uprave za javne nabavke koji je bio meta hakerskog napada u petak, 3. januara 2014. godine, kada je postavljena lažna stranica za logovanje na Pay Pal sistem, a u cilju krađe korisničkih naloga i novca od strane korisnika.

 

Pravovremenom razmjenom informacija američkog nacionalnog CIRT tima (eng. „Computer Incident Response Team“) sa CIRT timom Crne Gore, a u koordinaciji sa Upravom za javne nabavke, maliciozni sadržaj je bez posljedica uklonjen u veoma kratkom roku brzom reakcijom svih uključenih aktera.

 

O ostvarenim rezultatima informisan je CERT tim SAD-a kao sastavni dio kontinuiranog jačanja saradnje na planu prevencije i adekvatnog odgovora na savremene bezbjednosne sajber incidente.

 

CIRT Crne Gore, kroz članstvo u FIRST-u i drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama, nastavlja da radi na unapređenju administrativnih kapaciteta, usavršavanju i razmjeni iskustava i informacija sa regionalnim i međunarodnim partnerima u cilju davanja doprinosa jačanju sajber bezbjednosti na svim nivoima.

 

U protekloj godini CIRT tim je uspješno učestvovao u rješavanju brojnih incidenata koji su zahtijevali međunarodnu saradnju i posebno je dobro razvijena saradnja sa partnerima iz Hrvatske, Slovenije, Turske.

 

U posljednje dvije godine CIRT Crne Gore je učestvovao u rješavanju više od 30 incidentnih situacija u sajber prostoru.

 

Na kraju napominjemo da CIRT (Computer Incident Response Team/Tim za odaziv na incidentne situacije kod računarskih sistema) predstavlja organizacionu jedinicu Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

 

 

PODIJELI

Tagged under