Print this page

Slavni kapetan Ivo Vizin

Nekada je 10 septembar bio obilježavan širom Jugoslavije kao Dan mornarice. Jedno od imena koje se tog dana najčešće spominjalo je ime našeg najpoznatijeg moreplovca - Iva Vizina, prvog Južnog Slovena koji je oplovio svijet. Tome u čast donosimo vam sliku jedne razglednice iz 1959. godine.

 

Čitava Boka Kotorska je prepuna priča o slavnim pomorcima, kapetanima i velikim pomorskim poduhvatima. Svako mjesto u Boki, pa i ono najmanje, iza starih kamenih zidina primorskih kuća, čuva nevjerovatnu pomorsku tradiciju. Jedan od bokeljskih pomoraca koji su doživjeli najveću slavu je svakako kapetan Ivo Vizin (1806 -1868) iz Prčnja, prvi Južni Sloven koji je oplovio svijet. Podvig kapetana Vizina se uvrstava u najveće pomorske poduhvate vremena u kojem je živio. Jedrenjak blistajućeg imena „Splendido“ trideset metara dug, sa 311 tona nosivosti, jedanaest članova posade na svom putovanju oko svijeta prešao je ukupno 100 hiljada milja preplovivši mnoga svijetska mora i okeane...

blog_budvanizacije.jpg

 

Odiseja počinje u Antwerpenu 1852. godine. Sve je ličilo na samo još jedno trgovačko putovanje i svakako kapetan, kao ni posada, nijesu mogli naslutiti da će oploviti cijelu zemaljsku kuglu. Nakon Antwerpena, naredna luka je bila Valparaiso u Čileu i onda preko San Franciska i Honolulua 1853. godine „Splendido“ sa svom malom, ali izuzetno hrabrom i sposobnom posadom stiže na Daleki Istok. Dalekoistočnim morima kapetan Vizin pronalazi mnoge poslove za sebe, svoj brod i posadu tako da u tom djelu svijeta ostaju čitavih šest godina ploveći kineskim morem i tihim okeanom. Na put prema kući Vizin i njegova posada kreću iz Singapura i1859. godine se vraćaju u Evropu pristajući u englesku luku Plyputh. Nakoliko mjeseci kasnije „Splendido“ stiže u Trst gdje biva dočekan na zaista veličanstvan način, kako i dolikuje takvim velikanima. Kapetan Ivo Vizin umro je 1868 godine u svom rodnom Prčnju. (montenegro.com)

PODIJELI

Tagged under