Najčešće zablude 'to se meni ne može dogoditi'

 Sama pomisao na mogućnost da ostanete zarobljeni na brodu koji tone ledi krv u žilama. Međutim većina nas ide od pretpostavke da se to nama ne može dogoditi. Prije nego što odlučite da ne provjerite sve stavke na brodu i otisnete se na pučinu, pogledajte najčešće pretpostavke koje mladi pomorci imaju.

Imam veliko iskustvo u plovidbi.

 

Jeste li se ikada neposredno suočili s ozbiljnom pomorskom nezgodom? Izgubili kormilo ili jarbol, imali požar na brodu. Jeste li vidjeli kako reagujete u stresnoj situaciji? Jeste li ikada morali napustiti brod uz paniku i haos koji su sastavni dio takve situacije?

 

Statistički, šanse za ozbiljnu nesreću su prilično male.

Da, ali kada ljudski život dođe u pitanje i najmanja šansa je previše.

 

 

Mi plovimo samo nekoliko milja od obale.

 

Za neplivače, djecu ili starije članove posade, nekoliko milja od obale predstavlja jednaku udaljenost kao i druga strana okeana.

 

 

Stalno smo na moru i odlični smo plivači.

 

Jeste li ikada plivali 50 metara u odjeći i s prslukom za spašavanje. To što ste stalno na moru odličan je preduslov da se znate ponašati na brodu, ali to povećava rizik od havarije. Jer kako se kaže, onome ko sjedi doma ionako se ništa ne može dogoditi.

 

 

Mi idemo na more samo kad ima brodova oko nas.

 

Marina je jedino mjesto gdje su brodovi uvijek u blizini da pomognu u slučaju nevolje.

 

 

Mi unajmljujemo brod, valjda ima neko ko se brine o sigurnosti na tim brodovima.

 

Valjda! Kada je iko ko je iznajmio brod pogledao valjanost pirotehnike i način njenog skladištenja. Znate li gdje se nalaze prsluci za spašavanje u tim jedrilicama, aparat za gašenje požara. Znate li što imate u kutiji prve pomoći i kako bi trebala izgledati propisna brodska apoteka?

 

 

Imam VHF stanicu.

 

Većina fatalnih nesreća na moru dogodi se plovilima s VHF stanicom. S VHF-om treba znati rukovati i poznavati procedure za slučaj nevolje. Znate li koliki je domet VHF stanice i koji sve načini uzbunjivanja osim VHF-a postoje. Kako putuje informacija od trenutka kada ste odaslali distress (signal za nevolju) do trenutka kad vam neko priskoči u pomoć?

 

 

Naš brod je prilično nov.

 

Bio je i Titanik. Ima više olupina u moru nego ljudi zamišljaju. Mediji spomenu neke, no većina brodoloma prođe bez znanja javnosti.

 

Da bi se shvatilo koliko je malo vremena potrebno evo snimaka sa broda Pocahontas na kome su dok je potapan u jezeru Lake Worth na Floridi ostavljene uključene 2 HD kamere koje su zabilježile ove dramatične momente. Video prikazuje kako na brod prodire prvo manja količina vode, a zatim u svega nekoliko sekundi plovilo se našlo na dnu.

 

PODIJELI

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja