Ekološkoj ideji iz Crne Gore su potrebni vaši glasovi!

Ekološkoj ideji potrebni vaši glasovi!

 

Milica Begović Radojević, šefica Tima UNDP u Crnoj Gori za ekonomiju i životnu sredinu i specijalista UNDP za transfer znanja i inovacija pozvala je da svi glasaju za ekološku ideju iz Crne Gore. 

“Naša ideja (Kancelarija UNDP u Crnoj Gori u saradnji s Ministarstvom održivog razvoja i turizma) – pomoć porodicama u legalizaciji domova koristeći uštede ostvarene mjerama energetske efikasnosti – izborila je ulazak u finale na „crowdsourcing“ takmičenju koje organizuje čuveni Tehnološki institut Masačusets (MIT) za najinovativnija globalna rješenja za probleme klimatskih promjena. Naš predlog je bio jedan od 374 u 18 kategorija”.

Šta je sljedeći korak? Od 1. do 31. avgusta ljudi širom svijeta glasaju za najbolje među najboljim idejama za koje misle da su zaslužile podršku u sprovođenju.

Glasajte za nas ovdje i doprinesite da osvojimo nagradu „People's Choice“. Osim ovoga, pored mogućeg osvajanja 10,000 američkih dolara, dobićemo šansu da našu ideju predstavimo različitim potencijalnim partnerima na konferenciji o klimatskim promjenama koju MIT organizuje u novembru.

Da bismo vas uvjerili da svoj glas dajete nečemu što predstavlja više od puke ideje koja obećava, evo kratkog pregleda mišljenja koje smo dobili od eminentnih stručnjaka i autoriteta u oblasti klimatskih promjena:

• Ova ideja rješava problem koji je prisutan širom svijeta u ekonomijama u razvoju.

• Ovo izgleda kao najinovativniji mogući pristup u smislu sprovođenja efikasnih poboljšanja niske tehnologije u gradnji, uz pružanje usluga onima kojima su one najpotrebnije, sa velikim implikacijama širom svijeta, razvijenog i onog u razvoju.

• Ovo je u stvari izvodljivo, i postoji ta intrigantna i konkretna veza između uštede energije, poboljšanja u renoviranju zgrada, institucija (npr. što se tiče formalizacije ilegalnih objekata), i razvoja radne snage.

• Zaista mi se dopada kako su pitanje investicija podigli na viši nivo i istražili više vrsta klimatske i ekonomske metrike. Takođe mi se sviđa kako su pristupili finansijskim mehanizmima. Međutim, koristi od povećane udobnosti i boljih zdravstvenih i bezbjednosnih uslova su ogromne, i treba da imaju velikog uticaja na vlasnike kuća – naročito ako imaju djecu sa astmom, alergijom, preosjetljivošću na buđ, itd.

• Obećavajući pristup za ostvarivanje značajnog potencijala za uštedu energije u oblasti gradnje. Biće potrebno naći način za kombinovanje većeg broja malih projekata što bi energetska poboljšanja učinilo još ekonomičnijim.

Na kraju, evo rekapitulacije onoga o čemu smo detaljno pisali tokom prošle godine:

• Prvo, porodice koje žive u nelegalno izgrađenim domovima (bez građevinske i ostalih dozvola) treba da poboljšaju energetsku efikasnost domaćinstava da bi smanjili račune za struju
• Drugo, uz pomoć ušteda na računima za struju isplaćuju kredit za energetski efikasno renoviranje i trošak legalizacije
• U čemu je „kvaka“? Porodice ne moraju dodatno da plaćaju u mjesecima nakon energetski efikasnog renoviranja, jer naša ideja predstavlja neutralno rješenje u smislu troškova, uz najrazličitije zdravstvene, bezbjednosne i finansijske koristi.

Dakle, jeste li već glasali za nas? 

 

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja