Print this page

Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa pčelarima pokreće kampanju za zaštitu pelina od nesavjesnog branja

U cilju očuvanja prirodne populacije crnogorskog pelina, koja je posljednjih godina ugrožena masovnim i nesavjesnim branjem, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa proizvođačima, u prvom redu pčelarima, pokreće kampanju za zaštitu ove ljekovite samonikle biljke. Cilj kampanje je podsticanje plantažnog uzgoja pelina i njegove prerade u Crnoj Gori, kako bi se stvorili uslovi za stvaranje dodate vrijednosti u zemlji i izvoz pelina.

Na problem sa uništavanjem pelina ukazali su pčelari, zabrinuti da će njihove pčele ostati bez cvijeta pelina kao najkvalitetnije paše, a time i bez visokokvalitetnog meda. Ministarstvu su se obratili i mještani ostalih sela iz okoline Podgorice, gdje je ta ljekovita biljka najviše rasprostranjena i na meti organizovanih berača. Pčelar iz Komana Zdravko Radulović ističe da posljednjih godina to područje, na kome su pretežno privatni posjedi, obilaze pojedinci i organizovane grupe berača sa strane i beru pelin na neadekvatan način. “Ovih dana berači su aktuelni. Beru velike količine pelina i predaju otkupljivačima koji ga, prema našim informacijama, dalje distribuiraju u jednu susjednu državu. Problematičan je sistem branja sa kosama i srpovima, koji ostavlja pustoš. Žbun koji je tako osakaćen, sljedeće godine može da se omladi, ali ne može da cvjeta ili vrlo slabo. Cvjeta tek naredne godine. Neće ga biti ni tada, ukoliko sada ne stanemo na put ovom problemu”, upozorava Radulović, dodajući da se nada da će se u tome uspjeti u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede.


Poseban akcenat u kampanji, Ministarstvo stavlja na edukaciju, kako bi se što više ljudi upoznalo sa pravilnim načinom branja pelina i postalo svjesno da, zarad sezonske zarade, ugrožavaju opstanak jednog važnog resursa. Pelin cvjeta u maju. Prva berba može se obavljati sredinom juna, a druga krajem septembra i početkom oktobra. Bere se rezanjem vrhova stabljika. Listovi su vrijedni dio biljke, a grančice se ne upotrebljavaju pa se ne trebaju brati, jer se na taj način omogućava regeneracija žbunaste biljke.


Edukacija je ključna riječ koja povezuje poljoprivredne proizvođače koji su zainteresovani za budućnost pelina i nas iz Ministarstva", ocjenjuje ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović. Ministar je naročito zadovoljan što kampanja pokazuje da je dostignuta faza razvoja u kojoj poljoprivredni proizvođači prepoznaju teme na kojima mogu zajednički raditi sa resornim ministarstvom.


Ministar Ivanović smatra da edukativna kampanja način da se utiče na svijest berača, kako ne bi došli u situaciju da izgubimo pelin, kao vrijedan resurs. „Ne treba govoriti o tome koliko je značajan za proizvođače meda, pčelarstvo, proizvodnju eteričnih ulja i sam razvoj ljekovitog bilja uopšte“, kaže Ivanović. On je podsjetio da je Ministarstvo ove godine objavilo javni poziv za podršku podizanju plantaža ljekovitog bilja, kao i da se mjerama Agrobudžeta stimuliše prerada. “Nema razloga da primarna proizvodnja i sirovina, kao što je pelin ide iz Crne Gore, kada i mi sami možemo organizovati preradu i stvoriti dodatu vrijednost, posebno kroz izvoz”, zaključio je ministar Ivanović.

U Ministarstvu vjerujemo da Crna Gora ima dobre šanse da ponovo bude značajan izvoznik pelina, jer imamo takozvani uskolisni pelin, koji je veoma tražen na inostranom, posebno američkom tržištu. Iz tog razloga treba da sačuvamo i autohtoni sadni material i da podstaknemo podizanje plantaža od tog materijala, a ne uvoznog.

PODIJELI