SMEĆE !

Postoji nekoliko stvari koje rođeni primorci ne vole čuti od stranaca. Jedna je da negdje na Zemljinoj kugli postoji grad uređeniji od njihovog. Ili da im pokuša objasniti da se ljubav prema gradu ne iskazuje beskrajnim ponavljanjem osjećaja prema njemu, već ponajviše brigom za njega.

 

 

 Nije da Kotorani, Tivćani, Novljani ili Budvani to ne znaju, nego jednostavno ne vole čuti takve stvari od došljaka. No kako smo sve atraktivnija turistička destinacija možda bi se i njegovi stanovnici mogli početi navikavati da autsajderi stvari ponekad vide bolje, sa šire perspektive i bez tereta neprestane potrebe da opravdaju da je i pored mana njihov grad biser Jadrana.

 

Nedavno je u Budvi frku napravila slika u Vijestima gomile flaša, limenki i drugog otpada koje prekrivaju park kod Starog grada, i koje svakog jutra dočekuju komunalce.

“Nemam komentar” kazao je direktor Komunalnog preduzeća Đorđe Medin, ogorčen jer mu je “nejasno da niko od vlasnika šankova uz bedeme otpad ne stavlja u plastične vreće.”

“Na samo 50 metara od starogradskih otvorenih šankova nalaze se dvije kontejnerske stanice, kapaciteta po 10 običnih kontejnera, a njima je muka, iako su dužni da to rade, da otpad odnesu do kontejnera, već naši radnici to svakoga dana čine”, istakao je Medin.

 

 

Ništa bolja slika nije ni po plažama, što svjedoči slika sa Mogren plaže koju nam je poslala čitateljka na facebook stranici.

Naravno problem može biti strukturni. Na plažama jeste nedovoljno kanti za đubre, a i one se tokom dana toliko napune da i kada pokušate baciti smeće ono se jednostavno raspe po tlu, pa možete jedino reći u sebi “jebi ga”.

 

 

Možete reći da dio problema leži i u nekulturnim turistima koji svoje smeće svuda bacaju.

 

 

 

Ali postoji još jedna stavka koja meni najviše smeta. To je naša, domaća nebriga. Već smo pomenuli vlasnike naših lokala i zakupce naših plaža, ali ima još nešto. Na komadu travnjaka ispred zgrade moje tašte mogu se naći svakavi ljudski tragovi. Hrpe opušaka, sjajni čepovi Nikšićkog vire iz neuredne rijetke trave. Čak i ostaci od roštilja?!!! Upaljači, baterije, komadi razbijenog stakla, štipaljke, komadi plastike, čak i proklete automobilske svjećice nižu se uz ugaženu stazu. U ovom dijelu grada nema turista. Ovaj otpad rezultat je okupljanja u sitne sate, uz piće i pušenje na klupi. Ili prolaznika koji, zbog nekog razloga, smatraju da je u redu baciti svoje automobilske dijelove u park.

 

 

Koji vam je? Čekate li majku ili babu da pokupe za vama? Svakako da će doći neko iz komunalne to počistiti, ali to se neće desiti za pet ili deset minuta, već će to smeće i ti opušci stajati tu najvjerovatnije i ujutru sledećeg dana.

 

 

Jedino što nam ostaje da sami borimo za kulturu. OPOMENITE! Pristojno, sa pola glasa, bez svađe koja bi vama pokvarila dan. Opomenite. I danas, i sjutra, i prekosjutra. Borite se za naše primorije. Dosta kukanja da je nekultura slegla sa brda. Ako se vi ne borite za kulturu, ona će sporije doći. Ili neće uopšte. Recite NE čovjeku koji gasi opušak na kamenu zidinu starog grada, baca limenku na travnjak, ženi koja ostavlja pelene i ostatke sladoleda svog ponosa na plaži. OPOMENITE.

 

 301740.jpg

1097921_10202037645525957_915911472_o.jpgPhoto_12.6.13._19.31.36.jpgslobodno-bacajte-smece-jer-ionako-cete-vi-platiti-ciscenje-504x335-20120416-20120417113032-0e0b84031e236a983eeaaf705b37e6bc.jpg

 

 

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja