Predstavljen projekat „Dukley Art Community“: Umjetnički proizvodi za cijelu Crnu Goru

Projekat evropskog kulturnog centra „Dukley Art Community” predstavljen je u petak veče u objektu „Banja“. O Centru, koji će početi sa radom početkom 2015, sa sjedištem u Budvi (u oficijelnim prostorima „Dukljanskih vrtova”), govorili su ruski galerista i art-menadžer koji će biti na čelu ovog Centra Marat Geljman i istoričar umjetnosti Petar Ćuković, kao saradnik na razvoju projekta.

Kako je rečeno na prezentaciji, Centar će funkcionisati kao polivalentna institucija koja proizvodi i promoviše kulturne sadržaje iz svih oblasti umjetnosti. Djelovaće tokom cijele godine, a osnovni metod „proizvodnje događaja“ biće zasnovan na rezidencijalnom boravku renomiranih umjetnika iz cijelog svijeta.

 

- Tokom boravka umjetnika u „Dukley Art Community“ nastajaće kulturni proizvodi koji će biti prezentirani i dostupni u gradovima u Crnoj Gori. Svoje proizvode Centar će predstavljati i u inostranstvu, uključujući i predstavljanje crnogorskih stvaralaca. Centar će se truditi da ima zajedničke projekte sa muzejima, pozorištima, univerzitetima, gradovima, te brojnim kreativnim ljudima u Crnoj Gori i inostranstvu – rečeno je na predstavljanju projekta.

 

Otkrivanje Crne Gore

Prema riječima Marata Geljmana, princip poslovanja projekta obuhvatiće nekoliko nivoa.

- Mi djelujemo, doprinosimo, stvaramo uslove i dogovaramo se. Kada je u pitanju djelovanje Centra tu mogu izdvojiti nekoliko programa. Riječ je o programima „Proizvedeno u Crnoj Gori”, „Otkrivanje Crne Gore“, „Vansezonska dešavanja”, „Kreativne industrije”, „Public Art” i „Nove znamenitosti” – istakao je Geljman.

Program „Proizvedeno u Crnoj Gori”, kazao je Geljman, podrazumijeva zajednički projekat crnogorskih stvaralaca i institucija sa svjetski poznatim umjetnicima.

- Kao rezultat toga treba da dobijemo proizvod „Made in Montenegro”, koji može da se prezentira svuda u svijetu, kao i da crnogorski stvaraoci dobiju jedinstveno iskustvo i stvaralački rast. „Otkrivanje Crne Gore“ je program u kojem međunarodni umjetnici stvaraju proizvode kod nas. Ideja je nastala u vrijeme posjete Biblioteci „Đurđe Crnojević“. Kod njih postoji biblioteka „Stranci o Crnoj Gori“. Mi ćemo pozivati umjetnike i pisce koji će praviti djela u Crnoj Gori, a pošto su oni u svojim zemljama poznati, sve izložbe nastale ovdje, kao i ostali umjetnički proizvodi, biće poznati u cijelom svijetu – kazao je Geljman.

Za realizaciju programa „Vansezonska dešavanja“ odabran je mjesec maj.

- Pomagaćemo svim događajima koji se budu dešavali tokom maja,  iniciraćemo ih i možda se ostvari mogućnost da se u svijetu pusti jedan slogan pod nazivom „Maj u Crnoj Gori”. Program „Stvaralačka industrija” usmjeren je na stvaranje primijenjene umjetnosti povezane sa crnogorskim identitetom. Pošto se nalazimo u Budvi, a svi oni koji dolaze u Crnu Goru vole da borave napolju, bavićemo se i „Public Artom” i kao vrhunac toga stvarati neke nove znamenitosti – kazao je Geljman.

 

Kreativne industrije

Centar će, kazao je Geljman, ostvarivati projekte sa crnogorskim kulturnim institucijama i doprinosiće na polju stimulacije i finansiranja saradnje crnogorskih institucija i međunarodnih rezidenata. Centar će, takođe, stvoriti uslove u formi biznis kluba tj. za kreativne industrije.

- Dogovorili smo se sa vlasnicima „Dukljanskih vrtova“ da će na kraju biti izgrađen posebno naselje za „Dukley Art Community” u Budvi, u kojem će stvaraoci moći da žive i rade. Do tog momenta rentiraće se prostori u kojima će umjetnici rezidencijalno boraviti – kazao je Geljman.

Prva etapa rada novog kulturnog centra trajaće tri godine. Svake godine naglasak će biti stavljen na prodor Crne Gore u svjetsku kulturnu sredinu kroz pozivanje stvaralaca iz tri velike sredine: prve godine iz Moskve (tačnije, svih postsovjetskih država), druge godine iz Berlina (tačnije iz cijele Evrope), a treće godine iz Njujorka (Amerika).

Centar će finansirati Neil Emilfarb, američki biznismen i jedan od najznačajnijih investitora, između ostalog i vlasnik „Dukljanskih vrtova”.

Prezentacija projekta u Podgorici upriličena je u saradnji sa knjižarom „Karver“.

 

Rezidencije će izmijeniti intenzitet kulturnog života

Umjetničke rezidencije u „Dukley Art Community” biće međunarodnog karaktera. Podrazumijevaće boravak deset rezidenata istovremeno (producenti po jedan mjesec, a umjetnici po dva).

- Svaki rezident realizuje projekat u skladu sa jednim ili nekoliko pravaca naše djelatnosti. Svaki od njih će tokom boravka napraviti desetak događaja po cijeloj Crnoj Gori (izložbe, predavanja, master časovi…). Ako napravimo 30 ili 40 događaja tokom mjeseca smatramo da će to izmijeniti intenzitet kulturnog života u Crnoj Gori – istakao je Marat Geljman.

Izvor: http://www.pobjeda.me

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti