the Guardian: Hrvati kao mjesečari žele uništiti svoj turizam

Britanski The Guardian posvetio je veliku temu istraživanju ugljikovodika u Jadranu. Hrvatska, najnovija članica Europske unije, prošle je godine otvorila prvo natjecanje za istraživanje nafte i plina u Jadranu. To je početak procesa za koji se nada da će u pet godina donijeti investicije od 2,5 milijarde dolara privredi koje je jedva raslo od 2008. godine. Međutim, sve je više protivnika istraživanju Jadrana u, kako The Guardian piše, jednoj od najboljih evropskih destinacija
Pristalice kažu kako bi nafta i plin u Jadranu mogli smanjiti zavisnost Evrope o ruskom uvozu energije. Protivnici ipak upozoravaju da će istraživanje nanijeti štetu turizmu i da može imati ozbiljne posljedice za okoliš. Pod rastućim pritiskom, premijer Hrvatske Zoran Milanović predložio je referendum o istraživanju ugljikovodika u Jadranu.

Paul Bradbury, koji vodi turističku web-stranicu Hvara, za The Guardian je rekao kako su nafta i plin samouboistvo hrvatskog turizma.

'Hrvati mjesečare na tom nepovratnom putu bez odgovarajuće kampanje za podizanje javne svijesti. Hvar je najsunčanije ostrvo u Evropi, ali se takođe oslanja na svoje netaknuto more', dodaje Bradbury.

 

Kritičari kažu da su koristi od nafte i plina umanjene zbog potencijalnih rizika za okoliš i turizam. Istraživanje će biti dopušteno oko šest milja (10 kilometara) od kopna i četiri milje (šest kilometara) od ostrva.

 

'To je u suprotnosti s 20 godina rada na turizmu i moglo bi ubiti cijeli brend Hrvatske', kazala je za The Guardian Tanja Gutenmorgen, članica Saveza za čisto Jadransko more (CASA), aktivističke skupine koja se protivi bušotinama u Jadranu te vlasnica turističkog biznisa.

 

'Ljudi dolaze zbog netaknute prirode. Niko se ne želi kupati u moru u kojem se vide naftne platforme, tankeri i cjevovod ili se nazire infrastruktura. Svi mi imamo vile i apartmane s pogledom na more koje nudimo turistima. To je poput stavljanja slona u maleni dućan pun filigrana. Mi ćemo se boriti do posljednjeg daha', kazala je Gutenmorgen.

Vjeran Piršić, lokalni odbornik na Krku i šef organizacije za zaštitu okoliša, Udruge Eko Kvarner, rekao je za  Guardian da se boji izlijevanja nafte što bi izazvalo veću katastrofu od one koja se dogodila u Meksičkom zaljevu 2010. Naime, on i CASA tvrde da bi struje u Jadranu u slučaju izlijevanja na istočnoj obali Jadrana naftu pogurale prema sjeveru, prema Veneciji što bi trajno oštetilo šljunčane plaže duž obale.

'To je pitanje ljudskog života, ali i privrede koje je zavisno od turizma i ribarstva', dodaje Piršić.

 

CASA, koja se zalaže za zamjenu fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije, kaže da bi vađenjem nafte Hrvatska mogla zaraditi samo 400 miliona dolara što je puno manje od prihoda koje ostvaruje turistički sektor. Ali ovu tvrdnju pobija Agencija za ugljikovodike koja procjenjuju da bi prihodi od nafte i plina bili milijardu dolara godišnje.

 

 

Barbara Dorić, predsjednica Uprave hrvatske Agencije za ugljikovodike, izjavila je za The Guardian da je turizam u Hrvatskoj koegzistirao sa sektorima nafte i plina 40 godina te da je Italija imala više od 140 plinskih i naftnih platformi u svojim vodama Jadrana. Dodala je da su standardi zaštite okoliša morali zadovoljiti stroge smjernice EU-a.

 

'Mi smo insistirali na strogim kriterijima za očuvanje okoliša. Turizam je najvažnija djelatnost u našoj zemlji koja se ne može i neće ugroziti ovim projektom', izjavila je Dorić.

Unatoč tome, Milanović, kojem predstoji izborna bitka u ovoj godini, najavio je prošle nedjelje referendum na ovu temu.

Luka Orešković, mladi ekonomista s Harvarda i zagrebački politički analitičar, rekao je kako Milanović u tome vidi brzu korist od populističkih mjera, naročito od onog dijela biračkog tijela koje se oslanja na turizam. No ako bude referenduma, to bi mogao biti kraj s obzirom na to da je raspoloženje javnosti vrlo negativno po pitanju ove teme.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti