Protest tivatskih taksista na aerodromu

Čim se zahuktala ljetnja turistička sezona scena na parkingu ispred terminalne zgrade aerodroma Tivat opet je ista kao i svih ranijih godina - u pokušajima da zarade koji euro od putnika što putuju preko najprometnijeg crnogorskog aerodroma, divlji i legalni taksisti i autoprevoznici su prvi kontakt turista da „crnogorskim Monte Karlom“ pretvorili u scenu koja nalikuje motivu iz neke od afričkih zemalja, a prenose Vijesti.

Dok legalni tivatski taksisti čekaju u redu uz aerodromsku ogradu sa sjeverne strane terminalne zgrade da neko od njihovo troje kolega koliko ih se istovremeno može parkirati na taksi stajalištu pred zgradom, uzme putnika i ode na vožnju, dotle se nekoliko desetina taksista iz drugih gradova, guralo pred izlazom iz terminala, sa papirima u rukama na kojima su imena putnika koje čekaju da ih voze sa aerodroma.

 Važeća Odluka o auto-taksi prevozu Opštine Tivat inače, ne dozvoljava da taksisti iz drugih gradova započinju svoje vožnje i putnike uzimaju u Tivtu, a slična riješenja važe i u svim ostalim primorskim gradovima.

 „To se u Budvi striktno primjenjuje, pa kad se neko od naših tamo zatekle da ispred recimo „Splendida“ uzme putnika i vozi ga na aerodrom, obezbjeđenja odmah spušta rampu i zove budvansku inspekciju koja kažnjava našeg kolegu. Ovdje kod nas, to se ne događa i sa tivatskog aerodroma taksira bukvalno ko god hoće", komentariše jedan od preko 80 tivatskih taksista koji rade aerodromu.

VEZANO: BUDVA GRAD TAXIJA

Njih posebno iritira to što su, zbog nedoličnog ponašanja nekolicine svojih kolega, upravo tivatski taksisti najčešći predmet kontrola i kazni lokalne Komunalne policije, dok ostale nadležne inspekcije, pogotovo državna inspekcija za saobraćaj, gotovo da i ne dolaze na aerodrom Tivat da kontrolišu drumski transfer putnika.

Taksisi se žale i na loše uslove za rad jer su prinuđeni da stoje u redu na putu punom rupa što se proteže uz ogradu na kojoj stoji natpis „zabrana zadržavanja“, čekaju na visokim teperaturama, u prašini i izduvnim gasovima iz avionskih motora. 

„Komunalna policija se drsko ponaša i kontroliše samo nas a svi zajedno gledamo opštu neregularnost na aerodromu. Ovdje je gomila taksista iz drugih gradova koji nam uzimaju putnike, a posebna priča su kombiji i minibusi hercegnovskih firmi „Bokasun“ i „Zona“ koje nelegalno vrše prevoz putnika uz naplatu karti, iako su navodno ograničeni agencijskim ugovorima po kojima mogu voziti samo putnike koji su tu uslugu agencijama platili uz cijenu avionske karte“, kaže taksista Mijo Gardašević.

 Sve to, svakodnevno posmatraju pripadnici aerodromskog obezbjeđenja i granične policije na aerodromu, a državne inspekcije gotovo da ovdje i ne svraćaju, kako prenose podgoričke "Vijesti". Jedini koji nešto pokušavaju uraditi su pripadnici Komunalne policije Opštine Tivat.

 „Naš jedna inspektor ne može biti 24 sata na aerodromu i mi sami, bez odlučnije akcije ostalih nadležnih, ne možemo izaći na kraj sa ovim problemom. Ovlašćenje da kontrolišu i uklanjanju vozila na aerodromskom parkingu i saobraćajnicama imaju kako pripadnici tamošnjeg obezbjeđenja, tako i policije , a činjenica je da osim ovih na koje se oni žale, probleme stvaraju i tivatski taksisti koji se služe raznim nedozvoljenim radnjama da bi došli do putnika. Imali smo već nekoliko notrola sa kolegama iz državnih inspkecija, a imaćemo ih i ubuduće i prema svim prekršiocima propisa ćemo se jednako odnositi“, kazala je načelnica Komunalne policije Opštine Tivat Jadranka Joksimović. 

Ona je dodala da njihov inspektor često kontroliše i taksiste iz drugih gradova koji dolaze na aerodrom, te da je u nekoliko navrata naplatio kazne onima koji nisu imali vaučer i od agencije ovjeren spisak putnika koje su prevozili.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja