Nastup Alberta Mamrijeva i Kloda Vijarea na Kotor Art festu

Jedan od najzapaženijih virtuoza današnjice, pijanista Albert Mamrijev nastupa u ponedjeljak, 3. avgusta na KotorArtu.

Ovaj izraelsko-njemački umjetnik se, nakon pobjede na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Madridu 1998. ustoličio kao vodeći pijanista svoje generacije na svjetskoj sceni. Na četrnaestim po redu Don Brankovim danima muzike predstaviće se koncertantnim djelom „Kletva“ za klavir i gudački orkestar Franca Lista, kao i izborom iz ciklusa „Godišnja doba“ Petra Iljiča Čajkovskog. Festivalskim orkestrom KotorArta rukovodiće švajcarski dirigent Klod Vijare, a na programu će biti još djela Žak-Luka Darbelea i poznata „Serenada“ Antonjina Dvoržaka.

Albert Mamrijev, pijanista, klavir je počeo da uči od svog oca, J. Mamrijeva, a nastavio kod prof. A. Bakulova i S. Dorenskog u Moskvi i prof. A. Vardija u Tel-Avivu i Hanoveru. Od 1998. godine, kada je pobijedio na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Delia Steinberg u Madridu, ustoličio se kao vodeći pijanista svoje generacije na svjetskoj muzičkoj sceni. Pobjednik je brojnih međunarodnih takmičenja, a nastupao je sa svjetski poznatim orkestrima, poput Škotskog kraljevskog orkestra, Izraelskog kamernog orkestra, simfonijskih orkestara Meksika, Jerusalima, Pretorije, Haife, Pekinga, Šendžena, Getingera, kojima su dirigovali T. L. Hua, A. Lazarev, K. Miler, E. Batiz, F. Florence, G. Alterovič, M. Linari, K. Ficner i dr. Snimio je sve Listove klavirske transkripcije Vagnerovih djela, a trajno je zabilježeno i njegovo izvođenje svjetske premijere Klavirskog koncerta Amija Majanija s Pekinškim simfonijskim orkestrom. Osnivač je dva međunarodna pijanistička takmičenja u Njemačkoj – Nove zvijezde u Vernigerodeu (2009) i Mlade pijanističke zvijezde u Kenigs Vusterhauzenu (2014).


Klod Vijare, studirao je klavir i dirigovanje, а karijeru dirigenta započeo je radeći s proslavljenim maestrom Bernardom Haitinkom u Berlinskoj filharmoniji. Dok je živeo u Argentini, osnovao je Omladinski orkestar Latinske Amerike i njime je dirigovao u čuvenom Pozorištu Kolon u Buenos Ajresu. Dirigovao je vodećim evropskim simfonijskim orkestrima i filharmonijama, kao i orkestrima u Turskoj, Kazahstanu, Japanu, Argentini, Meksiku, Brazilu, na Kubi, u najpoznatijim svjetskim dvoranama. Bio je gostujući dirigent Nacionalnog simfonijskog orkestra Brazila, argentinskog Simfonijskog orkestra Nacionalnog univerziteta Tucumán, švajcarskog Kamernog orkestra Turgaua, Tajlandskog filharmonijskog orkestra. Njegov repertoar uključuje simfonijsku muziku, kao i opere, premijerna izvođenja djela švajcarskih kompozitora, projekte s kombinacijama video-projekcije i savremene muzike. Snimio je CD s poznatim ansamblima, kao što su Orchestra della Svizzera Italiana, za izdavačku kuću Novalis, i Londonski kraljevski filharmonijski orkestar, za kuću ARS.
Festivalski orkestar KotorArt-a osnovan je 2003. godine s idejom da se okupljaju mladi i perspektivni muzičari regiona, kako bi tokom nekoliko sedmica pripremali i izvodili odabrane programe, istovremeno afirmišući i različite prostore kao mjesta umjetničkih svetkovina. Njegujući ideju zajedništva, ovaj „staggione“ (sezonski) orkestar je, s više od 50 održanih koncerata, pokazao izvanredan i istančan osjećaj za muziku raznih epoha, muzičkih stilova i žanrova. Poseban akcenat u radu orkestra stavljen je na predstavljanje savremenih kompozitora i novih djela autora iz zemalja iz kojih dolaze i dirigenti. Tako je Festivalski orkestar ostvario veliki broj premijernih izvođenja u našoj zemlji i regionu. Višegodišnji rukovodilac ansambla bila je violončelistkinja Timea Kalmar, koja je sa svojim gudačkim kvartetom TAJJ činila okosnicu orkestra, dok od 2014. godine tu ulogu preuzimaju članovi gudačkog kvarteta Il Belpaese, na čelu s violinistom, ujedno i koncertmajstorom orkestra, Arpadom Nađem. Festivalski orkestar KotorArt-a pronosi i poruku, sadržanu u konceptu festivala u cjelini – slavlje muzike kroz toleranciju i razumijevanje.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti