Print this page

Kako se koristi Facebook kada ste pravno lice

Iako postoji još od 2004. godine i o njemu se dosta zna, i dalje postoji znatan broj osoba koje ovu društvenu mrežu ne koriste na pravi način. Ovoga puta, ne govorim o korišćenju ako ste fizičko lice, već o tome kako se koristi Facebook kada ste pravno lice.

Bilo da ste frizerski salon, fabrika namještaja, kompanija, državna institucija ili bilo koje drugo pravno i/ili neprofitno lice – Facebook nalog otvarate isključivo kao Facebook Fan Page, dok Facebook Profile otvaraju isključivo fizička lica i namenjen je nekomercijalnoj upotrebi. Znači, ako ste bilo kakvo pravno lice ili organizacija – vaše prisustvo na Facebooku ostvarujete otvarajući Facebook Page koji vam omogućava da svoj posao/brend/proizvod/cilj promovišete, pravite takmičenja, nagradne igre i razne druge načine za pridobijanje baze fanova sa kojima ostvarujete interakciju i od kojih, kasnije, stvarate lojalne kupce/donatore/ljubitelje..

 

Ako ste pravno lice, a otvarate Facebook profil – automatski kršite pravila korišćenja ove društvene mreže, što može dovesti do uklanjanja profila. Mnogi brendovi su, i pored jasnih i nedvosmislenih pravila, ipak posegnuli za otvaranjem profila – bilo iz neznanja, bilo iz koristi (neretko se otvaraju lažni seksi profili koji imaju za cilj brzo prikupljanje prijatelja koji, nakon što se profil konvertuje u stranicu, postanu fanovi). Facebook je do sada, manje više, tolerisao ovakve izlete (osim u slučaju očigledne zablude ili ako toliko smetate konkurenciji/ostalim korisnicima, pa vas prijave), ali je od skora i tome stao na put:

 

Nemojte se iznenaditi ako ovih dana, pri pokušaju logovanja na Facebook ugledate ovu poruku. Pravila su jasna: pravna lica otvaraju Page, privatna Profil. Imate opciju da napravite Page i konvertujete profil u njega ili – ako imate i Page i Profil – spojite sve u jedno, pri čemu vam prijatelji Profila postaju fanovi, ali gubite svu interakciju i sadržaj koji ste postavljali, zbog čega je važno da – prije spajanja – preuzmete i sačuvate sve na računaru.

 

kako_se_koristi_facebook_kada_ste_pravno_lice_v.jpg

 

Prednosti Facebook stranica, pored toga što ne krše pravila, su brojne: 

◦imate mogućnost da na jednom mjestu pravite bazu fanova bez ograničenja (u okviru profila postoji limit do 5000 prijatelja);

◦dobijate uvid u detaljnu statistiku – praćenje i mjerenje rezultata uspješnosti (Facebook Insights);

◦a tu je i opcija reklamiranja – kako same stranice, videa, linka ka sajtu, tako i promocije određene objave.

 

 

Izvor: http://ivanacirkovic.com/category/drustveni-mediji/

 

PODIJELI