Print this page

Infofest krajem septembra

Ovogodišnji XXII Festival informatičkih dostignuća – Infofest 2015 (www.infofest.com) održaće se u periodu 27.09. – 03.10. Pored centralnog festivalskog programa u hotelu „Maestral“, zbog velike zainteresovanosti za uključenje u zvaničnu agendu, neke Infofest sesije održaće se i u hotelima „Avala“, „Montenegro“ i „Residence“.

Infofest je, već godinama, najznačajnija regionalna manifestacija iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija koja, svake godine, zabelježi više od 1.000 pojedinačnih učesnika – predstavnika javnih preduzeća, državnih organa, obrazovanja, finansijskih institucija, sektora energetike, telekomunikacionih operatora i drugih velikih privrednih sistema.

 

U prezentacionom dijelu programa predstaviće se veliki broj kompanija, među kojima su svjetski tehnološki lideri (Hewlett-Packard, Cisco Systems, Microsoft, Oracle, Ericsson…) i najznačajnije ICT firme u regionu (Saga, S&T, Energodata, Asseco SEE, Lanaco, TeleGroup, Čikom…). Prvi put će na Infofestu nastupiti i poznata internacionalna firma Aliter Technologies čije je sjedište u Slovačkoj, a koja je nedavno aktivirala svoju kompaniju u Crnoj Gori.

Pored prezentacija novih projektnih rešenja, ICT kompanije će ponudu predstavljati i na svojim punktovima, u okviru Infofest izložbe.

 

Poslije prošlogodišnjeg potpisivanja regionalnog Sporazuma o smanjenju cijena rominga, Infofest će, i ove godine, potvrditi da je mjesto važnih događanja. Specijalni program XXII Festivala će biti Ministarska konferencija učesnica „Strategije Jugoistočna Evropa 2020“, odnosno članica Electronic SEE Iniciative. Centralna tema Konferencije je razvoj informacionog društva, a organizator je Regional Cooperation Council (RCC), u saradnji sa UNDP i Ministarstvom za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore.

 

Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU) i Agencija za elektronske komunikacije, u okviru Infofesta, organizuju XIII Međunarodnu konferenciju o regulatornom djelovanju u ovom sektoru. Ovogodišnja tema je: „Proširenje dostupnosti širokopojasnog pristupa i njegovo usvajanje“. Pored Konferencije, ITU će biti nosilac još nekoliko važnih Infofest programa.

 

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore imaće na ovogodišnjem Infofestu edukativne programe posvećene standardima u informatičkom obrazovanju, implementaciji Internet tačke razmjene i drugim aktuelnim pitanjima.

 

U okvirima Infofesta održaće se i regionalna konferencija „Sociološki uticaj ICT servisa i aplikacija“, zatim peto e-Savjetovanje poštanskih uprava regiona, kao i poseban program posvećen pitanjima sigurnosti informacionih sistema. Na agendi Infofesta je i IV Međunarodni seminar o dolazećim komunikacionim tehnologijama (WECT 2015).

 

Na programu su i pozivna predavanja uglednih međunarodnih eksperata, zatim predstavljanje najboljih autorskih radova odabranih po javnom konkursu, kao i niz problemskih i diskusiono-edukativnih sesija.

 

Od samog osnivanja, Infofest ima status manifestacije od državnog značaja. Festival zajednički organizuju Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore i kompanija Biznis Link iz Beograda.

 

Infofest.com

PODIJELI

Tagged under