Kasa teška 40.5 miliona eura

Napravljen nacrt budžeta za narednu godinu

 Kasa Opštine Budva za narednu godinu  godinu biće „ teška“ 40.453.974 eura . To je konačan iznos budžeta za narednu godinu, što je za million više nego što je prvobitno nacrtom bio predložen. Nakon sprovedene javne rasprave, Sekretarijat za finansije, je uvažio brojne primjedbe, pa je izvršena i izmjena po pojedinim stavkama.


Najviše novca, odnosno najveći priliv u kasu očekuje se od naplate poreza, čak 16.7 milion eura, od čega na ime poreza na nepokrtetnost očekuje se naplata od 12 miliona eura, dok od poreza na promet nepokretnosti dva i po miliona eura.


Iako je ove godine premašila projekcijiju i naplatila desetim miliona eura, dva miliona eura više , na ime komunalija, Opština za narednu godinu je projektovala da će prihod  od ove naknade biti sedam miliona eura. Naime, Opština planira da od naplete komunalija građanima prihoduje dva i po miliona eura, dok od preduzeća i građevinskih kompanija četiri i po miliona eura. Od naplate raznih taksi biće inkasirano 835 hiljada eura. Konstatan je priliv novca od naknade koju joj uplaćuje JP “Morsko dobro”, pa tako i naredne godine po ovom osnovu očekuje se priliv od 1.35 miliona eura.


Prihod i to milionaski očekuje se i od prodaje opštinske imovine, pa je tako gradska uprava očekuje da će zaraditi tri miliona eura. Ovo se prije svega odnosi na prodaju nekretnina, koje je Opština dobila na osnovu priznanja krivice budvanske kriminalne grupe, na ime čega je dobila zemljišne parcele , stambene I poslovne prostore.
Prvi put u novijoj istoriji se dešava da će Opština iz jedne u drugu godinu prenijeti novac koji je uštedjela . Tako u narednu godinu OPština unosi čak 6.5 miliona eura koliko će joj se naći na računu.


Kada je riječ o troškovima, na plate zaposlenih naredne godine planirano je da bude utrošeno 5.2 miliona eura , dok će 6.7 miliona eura biti uplaćeno preduzećima i ustanovama koji se finansiraju iz gradske kase, kao i na sport i kulturu, zdravsvo političke partije.
Za finansiranje sporta biće oprediljeno 800 hiljada eura, 300 hiljada za kulturu, dok će 330 hiljada biti namijenjeno političkim partijama.
JU “Grad teatar” dobiće milion eura, JU Muzeji i galerije 1.15 miliona eura, RTV Budva 850 hiljade eura, Ju Biblioteka grada Budve 370 hiljada eura,Sportsko rekreativni centar Budva 700 hiljada, Mediteranski sportski centar 415 hiljada, dok će mjesnim zajednicima biti uplaćeno 30 hiljada eura, a NVO 70 hiljada eura
Za narednu godinu za investicione projekte biće izdvojeno 16.4 miliona, čak četiri i po miliona eura više nego ove godine.
i za narednu godinu gradska uprava predvidjela je da izdvoji čak 5.6 miliona eura  za  vraćanje dugova koje je dobila u amanet od prethodne vlasti.

 

foto: Miloš Ćetković

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti