Opština gradi kulturni centar na zadužbini Luketića

Nepravda prema najvećem budvanskom dobrotvoru biće ispravljena

Budvanski Sekretarijat za investicije zatražio je izdavanje Urbanističko tehničkih uslova za gradnju multifunkcionalne dvorane sa bibliotekom - kulturni centar na parceli između lokala Hemingvej i Palma, zadužbini najvećeg budvanskog dobrotvora Toma Luketića.


Ovim će dijelom biti ispravljenja nepravda duga 90 godina, i upravo na mjestu porodične kuće budvanskog huministe, na šta su insistirali i njegovi potomci, izgrađena biblioteka kao poklon gradu.
Planom investicija za narednu godinu, predviđerno je, kako je kazao gradski menadžer Milo Božović, da se stvoire sve pretpostavke za konačnu realizaciju ovog projekta.


Niame, na placu od nekih 914 kvadrata koji se nalazi na 50-tak metara od Staroga grada, između lokala “ Hemingvej” i Atlas banke, nekada se nalazila Luketićeva kuća, koja je nakon razornog zemljotresa 1979 godina, oštećena, a potom i porušena jer Opština je nije htjela obnoviti.


Potomci Toma Luketića, uspjeli su 2010. zajedno sa tadašnjom budvanskom opozicijom (sadašnjim članicama vladajuće koalicije) i NVO aktivinstima da „ odbrane“ prodaju placa. Tadašnja opštinska DPS vlast namjeravala je da proda poslednji neuzurpirani komad Luketićeve zaklade. Prodaja je praktično već bila realizovana, jer je Opština za nekih 822 hiljada eura prodala zemlju inostranoj firmi , nakon čega je došlo do bunta , pa je cijeli posao obustavljen. I tada se spekulisalo da je prodaja bila namijenjana za relizaciju zamisli, članova, procesuirane budvanske kriminalne grupe.


Božović je podsjetio da je opoizciona opštinska vlast davne 2005. , kada se na čelu grada nalazio Veselin Marković iz redova SNP, uradila idejni projekta za gradnju kulturnog centra sa bibliotekom i multifinkcionalnom dvorane na mjestu Luketićeve kuće.
Idejni projekat, koji je predviđao gradnju zgrade sa prizemlje i prvim spratom, je uradio arhitekta Vladimir Luketić, unuk Tomov još ranije, a ssada bi trebalo da budu izvršene prepravke kako bi cijeli kompleks bio još reprezentativniji. Plac se nalazi tik uz zgradu gdje se nalazi Atals banke koju je ljetos trogovao nikšićki biznismen Branislav Brano Mićunović.
Inače, članovi Fondacije „ Zaklada Toma Luketića i njegove žene Stane za obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića Sveti Stefana“ u nekoliko navrata su pozivali su državu crnbu Goru, da ispoštuje testamnetarnu volju najvećeg budvanskog dobrotovora, i kompletnu imovinu, koju je prije dvije i po decenije nezakonito prisvojila Opština, vrati.

Tomo ostavio 40 hiljada kvadrata , koje su uglavnom uzurpirani

Tomo je , nakon svoje smrti 1927. ostavio 40 hiljada kvadrata zemlje u samom centru grada namijenjnu za školovanje djece iz Paštrovića, ali su na toj imovini nikle na desetine privatnih kuća i stambenih zgrada.
„ Sada predstoji borba da se kompletna oduzeta imovina , 40 hiljada kvadata koje je ostavio vrati ponovo u vlasništvo zaklade. Njegova volja , je da se nakon smrti supruge Stane, osnuje zaklada i iz tih sredstava finansira školovanje djece i Paštrovića. Tomo Luketić nije ovo zaslužio, da se njegova imovina uzurpira , jer je jedna od najznačajnijih i najpoznatijih Budvana u novijoj istoriji, dobrotvor. Svoju veliku imovinu stekao je poštenim radom u Americi i Meksiku, nakon povratka u Budvu, bio je ugledni građanin, donator, filantrop. Tomova imovina u katastru Budve, saglasno njegovoj volji, nakon što je preminuo 1927, sve do 1991. bila je uknjižena na zakladu Toma Luketića i njegove žene Stane za školovanje djece ..“. Međutim, te 1991. bez odluke suda Opština Budva i Katastar da bi mogli raspolagati, najatraktivnijim zemljišnim kompleksom u samom srcu grada, potpuno nezakonito, preknjižavaju kompletnu imovuinu u vlasništvo lokalne uprave. Opštinske vlasti su arčile njegovom imovinom “, kazao je prije tri godine na konferenciji za novinare sinovac velikog dobrotvora dr Miroslav Luketić.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti