Hotelska kompanija traži od Opštine nadoknadu štete zbog gradnje mještana

Maestral oštećen za 240 hiljada eura eura

Hotelska kompanija „Hit Montenegro“, koja gazduje elitnim hotelom „Maestral“ u Pržnu, traži da joj Opština Budva na osnovu naknade šte za izgubljenu dobiti isplati 240 hiljada eura.

Toliko novca kompanija, koju je prije dvije godine kupio grčki biznismen Petros Statis zahtijeva da joj se plati, jer je Opština dozvolila mještaninu da izgradi stambeni objekat, ispred hotela, čime je zgradio pogled ka moru iz desetak soba. Sudski spor, koji su još prije nekoliko godina pokrenuli Slovenci, kada su upravljali HIT-om, odložen je početkom minule sedmice, na zahtjev Opštine Budva.


Predmet tužbenog zahtjeva je naknada štete po osnovu izgubljene dobiti zbog nepropisno izgrađenog objekta Đ.M. po navodno nezakonitom rješenju Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Opštine Budva iz 2010. godine. Tim rješenjem odobreno je Đ.M. izvođenje radova na izgradnji stambenog objekta“, navodi se u izvještaju Sekretarijata za zaštitu imovine u vezi ovog sudskog spora.


Ministarstvo održivog razvoja i turizma prije sedam godina poništava rješenje o izgradnji opštinskog sekretarijata. Upravo na ovom rješenju HIT Montenegro je zasnovao svoju tužbu, ali tada je uslidila praktrično serija poništenja jednog pa drugog rješenja.


Opština Budva podnosi žalbu Upravnom sudu na rješenje Ministarstva. Upravni sud presuđuje u korist Opštine, te poništava rješenje Ministastva. Resorno ministarstvo u ponovnom postupku sprovednom 2012. donosi novo, istovjetno rješenje, kojim donosi reješenje kojim ponov o poništava građevinsku dozvolu koju jhe opštinski sekretarijat donio. Mještanin Đ.M. 2013. podnosi tužbu Upravnom sudu, koje poništava novo rješenje Ministarstva održivog razvoja i turizma .Presudom Upravnog suda Crne Gore od 05. novembra.2013. godine se navodi da Ministarstvo održivog razvoja i turizma nije postupilo u skadu sa Zakonom o upravnom sporu i da je ponovo oglasilo ništavim građevinsku dozvolu, uprkos jasnom stavu suda da neusklađenost dozvole sa planskim dokumentom, nije Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata predviđen kao razlog njene ništavosti“, navodi se u obimnoj dokumentaciji opštinskog sekretarijata.
Ipak, sudski vještak utvrđuje da je gradnjom stambenog objekta tik uz hotela, nanijeta šteta hotelskoj kompaniji.


Nalazom i mišljenjem sudskog vještaka građevinske struke Sanje Radović od 16. jula 2015. godine se navodi da je objekat izgrađen suprotno smjernicama važeće planske dokumentacije i suprotno izdatoj građevinskoj dozvoli; da je izgradnjom predmetnog objekta došlo do djelimičnog ili potpunog sprječavanja vidika iz devet smještajnih jedinica objekta tužioca i da je došlo do umanjenja tržišne vrijednosti objekta tužioca, koju je izrazila u kontekstu ukupnih prihoda hotela. Naime, po procjeni ovog vještaka, u navedenom kontekstu, prihodi objekta tužioca sa uticajem na poslovanje bi iznosili 402.000 eura, a bez uticaja na poslovanje bi iznosili 682.000 eura“, navodi se u nalazu vještaka.
Opština je prigovorila nalazu vještaka, a sudski postupak je nastvaljen.

 

foto: Aleksandar Aleksić

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti