Ministar diskvalifikovao ugostitelje

Nevladino udruženje ugostitelja Budve optužilo je ministra turzma Pavla Radulovića da je, bez precizno utvrđenih pravila, “diskvalifikovao” privrednike koji decenijama posluju u turizmu i ugostiteljstvu, i to u samom finišu trke!

„ Ako već govorimo o usklađivanju zakonodavstva sa evropskim normama, ne moramo daleko otići da bismo našli rješenje. U susednoj Hrvatskoj Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, član 14. stav 2 predviđa da privremeni objekti ne mogu biti na udaljenosti manjoj od 100 m od postojećega ugostiteljskog objekta u građevini, zasebnom dijelu građevine ili poslovnom prostoru u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost, osim u slučaju kada se radi o održavanju manifestacija, sajmova, prigodnih priredbi i slično. Uprkos brojnom nezadovoljstvu privrednika, i obećanjima da će biti definisana propisana udaljenost postavljanja privremenih lokacija objekata raznovrsne namjene - kioska brze hrane, tezgi, vitrina, frižidera i drugih vašarskih inventara, to ni u narednim godinama neće biti regulisano te će ulično privređivanje, nažalost, nastaviti ozbiljno da degradira turističku ponudu. Objekti na samom šetalištu nemaju urbanističko-tehničke uslove, njihov neprimjeren i primitivni izgled, usluga u vidu konzervi pića i pljeskavice u papiru, enormne količine smeća, i sličan pijačni dekor, a sve to u neposrednoj blizini stalnih ugostiteljskih objekata - je upravo ono što gost izbjegava, što ne očekuje u jedinstvenoj prirodi i kulturno istorijskom jezgru grada“ navodi Upravni odboro ove NVO.


Ističu da je potrebno voditi računa o stimulaciji objekata koji rade tokom cijele godine prije svega jer su privremene lokacije identifikovane i od strane Poreske uprave kao glavni nosioci nezakonite poreske evazije, a pored toga su i vrlo negativan ambijentalni činilac.


„Još jednom podvlačimo da Udruženje ugostitelja za jedini cilj ima da kvalitet turizma bude na što višem nivou, te smatra da je u tom pravcu potrebno predano raditi već od ovog zakonskog rješenja“, zaključuju u Udruženju.

 

foto: Jugoslav Belada

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti