Print this page

Vodovod utužio Njemce da vrate 110 hiljada eura

Budvanski „Vodovod i kanalizacija“ utužio je Privrednom sudu njemačku kompaniju „WTE desalinizacija morske vode“, koja je nekada gazdovala postrojenjem za osmozu na rtu Zavala, da je prinudnim putem sa njegovog računa naplatila oko 110 hiljada eura, bez pravnog osnova i zloupotrebom mjenice kao sredstva obezbjeđenja.

Zatraženo je da sud donese presudu kojom će WTE novac vratiti u kasu preduzeća.


WTE je bez pravnog osnova, zloupotrebljavajući sredstva obezbjeđenja već ispunjene obaveze, čiji je osnov otpao, prinudnim putem sa računa u maju naplatio iznos od gotovo 110 hiljada eura“, navodi se u tužbi Vodovoda.


Inostrana firma koja je inače, sestra firme „WTE otpadne vode“ koja upravlja postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, u maju prošle godine je i sa računa Opštine po osnovu istih mjenica prinudno naplatila 379.937 eura. Lokalna uprava je slijedeći gradski Vodovod , takođe utužila njemačku kompaniju za povraćaj novca.
Mjenica, kako tvrde u Vodovodu, koja je iskorištena za blokade računa njih9ove firme i i Opštine je izdata po osnovu ugovora o solidarnom jemstvu, zaključenim 2010., za vraćanja kredita „WTE desalinizacija morske vode“ uzetog za opremanja postrojenja na rtu zavala.


Opština je sa WTE zaključila Ugovor o solidarnom jemstvu 29. juna .2010., kojim se obavezala da bude solidarni jemac, pored glavnog dužnika „WTE Mediteran“ Doo Budva i da će ispuniti ugovorene obaveze. Vodovod se pridružio vraćanja kredita. Opština je imala saglanost Skupštine opštine na zaduženje, dok Vodovod nije tu saglasnost, što je protivzakonito. Bila je jednoglasna saglasnost odbora direktora. Istog dana je potpisan Ugovor o solidarnom jemstvu između Hipo Alpe Adria Banke - HAAB kao povjerioca, „WTE desalinizacija morske vode“ kao dužnika, „WTE Mediteran“ Doo Budva kao pristupnika dugu i Opštine Budva i JP „Vodovod i Kanalizacija“ kao solidarnih jemaca.Opština i Vodovod su se kao solidarni jemci obavezali da će HAAB ispuniti obaveze WTE desalinizacija morske vode i „WTE Mediteran“ na način što je Opština jemčila za cjelokupnu obavezu dok je Vodovod jemčio za polovinu obaveze“, naglašavaju iz Vodovoda i dodaju da su izdate deset mjenica.


Jemstvo se odnosilo za vraćanje kredita od 5.3 miliona kod HAAB.


Kredit je vraćen zaključno sa februarom 2016., a dokaz da su mjenice nevažeće dostavili su iz Heta Asset Resolution 13. maja .2016. u kome se navodi da su je kredit vraćen i da Opština i Vodovod nemaju nikakvih obaveza. Znači, isko je dokazano da su sve obaveze po osnovu jemstva izvršene , WTE s druge strane aktivira mjenicu. Zato smo presavili tabak, utužili smo ih za povraćaj novca. Planiramo da krično gonimo odgovorne za zloupotrebu mjenica“, tvrde u Vodovodu.

PODIJELI