Print this page

Grad teatru 180 hiljada iz Evropske Komisije

Javna ustanova Grad teatar dobiće 180 hiljada eura u okviru međunarodnog projekta „Tournee“ trilateralnog programa Italija- Albanija- Crna Gora.


Grad Teatar je u junu 2017. godine podnio aplikaciju za projekat “Tournee” u okviru Interreg IPA CBC trilateralnog programa Italija-Albanija-Crna Gora, i to u okviru Prioriteta 2 - Pametno upravljanje prirodnim i kulturnim naslijeđem u cilju valorizacije prekogranicnog održivog turizma i atraktivnosti regiona.


Projekat je odobren za finansiranje od strane zajedničkog sekretarijata Managing Authority and Joint Secretariat sa sjedištem u Pulji.
Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 900.000 ,od čega je za Grad teatar opredijeljeno 182.040 eura. Do potpisivanja ugovora koje je planirano za sredinu februara procjenjuje se da će ovaj iznos biti umanjen za oko 20 odsto, što je uobičajena procedura Evropske komisije. Naime, između zvaničnog obavještenja o dodjeli granta i potpisivanja ugovora sa Evropskom komisijom svi vodeći partneri pregovaraju sa njima o budžetu.


Opština Budva je takođe pridruženi partner na ovom projektu (Associated partner).Pored Grada teatra i Opštine Budva partneri su Opština Fier (vodeći partner), Tirana, Barleta ...
Ovo je prvi put da je uprava Grada teatra proces apliciranja za međunarodne projekte dovela do kraja i da će ova ustanova dobiti sredstva Evropske komisije.
Cilj projekta je koordinacija i povezivanje pozorišnih institucija iz zemalja koje su uključene u projekat, u pravcu povećanja nivoa kvaliteta umjetničke produkcije i povećanje njene vidljivosti sa mogućnošću medjunarodne prezentacije.


Glavna ideja projekta je isticanje i razumijevanje potreba institucija iz ove oblasti, kako bi se one razvijale, unaprijedile, podržale i time mogle lakše odgovoriti izazovima sa kojima se susreću.

 

foto iz predstave „Prokleta avlija“ u režiji Nebojše Bradića u festivalskoj koprodukciji

PODIJELI