Print this page

Don Krsto nakon decenije “izlazi” iz podruma

Spomenik čuvenom Budvaninu Don Krstu Ivanoviću , čija je bronzana bista izlivena prije gotovo deset godina i čami u podrumu, konačno će biti postvaljena na nekom od trgova Staroga grada.


Opština je Programom investicija za ovu godinu predvijdela 20 hiljada eura koje će biti utrošeno za izgradnju spomenika .


Bista Don Krsta, rad čuvenog vajara Zlatka Glamočaka, već četiri godine je u podrumu Akademije znanja. Prethodna gradska vlast zbog neriješenih formalno - tehničkih pitanja, gdje u Starom gradu da spomenik bude postavljen, bronzanu bistu je deponovala u podrum.


Nova gradska uprava odlučila je da se pitanje spomenika čuvenom Budvaninu što prije riješi, te budžetom opredijelila novaca , kako bi se i ovaj problem riješio.


Prije nego što je dopremljena u Budvu broznano poprsje, punih šest godina čamilo u livnici “Kuzman“u Smederevu, jer lokalna uprava, iako je autor u predviđenom roku, još 2008, po narudži ,završio rad i izlio ga ,opštinari nijesu bili zainteresovani da ga dopreme u Budvu.


Obnovi popularnosti Don Krsta doprinijela je predstava rediteljke Vide Ognjenović “Don Krsto” , koprodukcija festivala Grad tetar iz 2007., koja se sa velikim uspjehom igrala na scenama u regionu i Budvi.


Glamočak, koji inače živi na relaciji Bar – Pariz , izabran je od strane tadašnje opštinske komisije za autora, a troškovi rada umjetnika, izlivanje, i drugi troškovi iznosili su oko 15 hiljada eura.


Međutim, Opština se nije mnogo interesovala za skulpturu, koja je tek na podsjećanje autora, da poprsje stoji u Smederevu godinama, dopremljena u Budvu 2014.. Umjesto da joj nađu mjesto, skulpturu smještaju u podrum Akdaemije znanja.
Don Krsto je 1650. napravio i proslavio Budvu svojim analima u Veneciji. Umro je kao kanonik crkve Sveti Marko. Zanimljivo je da je to bila cetinjska porodica , koja se doselila u Budvu i da je Don Krstvo bio pravoslavac. Doživio je tako visoku katoličku karijeru u katoličkoj crkvi I to je na određeni način raritet. Kažu da se evropska opera ne bi mogla zamisliti bez libreta koje je pisao Don Krsto.
Krsto Ivanović, rođen je u Budvi, 1628. godine u budvanskoj plemićkoj porodici. Bio je gradski učitelj, kanonik, pjesnik, napisao je Ljetopis Budve 1650. godine. Od 60 godina koliko je živio, Krsto Ivanović je samo prvih 25 godina proveo u Budvi, nakon toga tri godine boravi u Veroni, a ostale godine u Veneciji.

PODIJELI