Print this page

Sunce se vraća u Budvu

Čuvena skluptura–fontana “Sunce” jednog od najznačajnijih modernih evropskih skulptora Stevana Luketića, rođenog Budvanina, koja je brutalno uništena 2001., biće ponovo napravljena po originalnom nacrtu, te postavljena u Budvi.

To je odluka nove gradske uprave, a za projektovanje biće izdvojeno pet hiljada eura, dok će za njenu ponovno izradu i postvaljenje biće utrošeno još dodatnih 50 hiljada eura. Toliko novca je predviđeno ovogodišnjim Planom investcija da bude izdvojeno.


Skulptura – fontana, bila bi postvaljenja na nekom frekvetnom mjestu, da li trgu ili kružnom toku u samom gradu.


Stevanova supruga Eleonora Luketić, već gotovo punu deceniju vodi pravu borbu, za povraćaj tri skulpture koje je Luketić napravio, i ostavio Budvi, a koje su tokom turbulentnih tranzicionih vremena bukvalno uništene.


Osim „Sunca“ postojala je i velika skulptura u hotelu „Avala” i ona je nestala prilikom adaptacije nestala , a istu sudbinu je imala i skulptura „Ljubavnici”, figuracija od kamena na Slovenskoj plaži iz 1956. godine.


Skulptura „Sunce“ , odnosno fontana koju je Luketić napravio još davne 1972. godine, zauzimala je centralni dio restorana, koji je nazvan po njenom imenu, a koji se nalazio u zgradi Zeta filma, sadašnjeg kafea “Sole mio“.


Nju je finansirala tadašnja Turistička zajednice Budve i kao takva, postala je javno dobro svih građana Budve i Crne Gore. Nakon što je uslijedila privatizacija restorana, došlo je i do uništenja vrijedne skulpture.


Prvo je uklonjeno guvno, brački kamen zamijenjen keramikom, a potom i postavljena tenda sa rupom iz koje je virila skulptura. Nestala je 2001. godine. Stevan Luketić koji je u to vrijeme bio živ, podnosi i tužbu. Skulpturi se tada gubi svaki trag, a Luketići ubrzo dobijaju i pravu adresu gdje je skulptura završila - na otpadu u Radanovićima. Odatle je prenešena u staro gvožđe.
Stevan umire 2002. i od tada Eleonora Luketić u više navrata, vodi borbu da se skulptura vrati u Budvu.


Skulptura - fontana je bila visoka 3,6 metara, baza je bila izgrađena od bračkog kamena, a nadogradnja od nerđajućeg čelika. Sam futuristički izlegled te fontane je nešto što se i danas uklapilo u ambijent Budve.


„Sunce“ je reflektovalo svjetlost, sa tim autentičnim poliranim pločama, tako da se sunčev sjaj i nebo ocrtavalo u njoj.

PODIJELI

Tagged under