Apelacioni ukinuo presudu da Opština Gugiju plati milion eura

Apelacioni sud ukinuo je presudu podgoričkog Privrednog suda, kojom je Opština Budva trebala da građevinskoj kompaniji Gugi commerc isplati milion eura na ime izvedenih radova dok je Budvom upravljao Rajko Kuljača.

Vrijednost spora pred Privrednim sudom je bila 1.8 miliona eura. „Gugi commerce“ utužio je Opštinu da mu na ime štete isplati 1.4 miliona eura, a na osnovu izgubljene dobiti 429 hiljada eura . Privredni sud dosudio je 23. januara da Opština isplati građevinskoj kompaniji biznismena Branislava Gugija Savića 878.004 eura, odnosno sa PDV 1.044.825 eura sa zakonskom zateznom kamatom od 13. maja 2013. pa do dana isplate. Dok je tužba na iznos od 816.173 eura povučena.


U ponovljenom postupku, prvostepeni sud će otkloniti propuste i pravilno kvalifikovati osnov tužbenog zahtjeva, na osnovu savjesne i brižljive ocjene, kako već provedenih dokaza, tako po potrebi i dopunom dokaznog postupka, eventulano finansijskim vještačenjem i donese pravilnu i zakonitu odluku“, navodi se u presudi Apelacionog suda.


Privredni sud je donio presudu pozivajući se na protokol o regulisanju međusobnih prava i obaveza koji su 2012. zaključili Opština i Gugi commerce, te nalazu vještaka geodetske i građevinske struke, kao i izjavi svjedoka, nekdašanjih i sadašnjih službenika Opštine da je ova građevinska kompania zaista izvršila radove u izosu od 878 hiljada eura. To su iz Opštine negirali, pozivajući se da je riječ o usmenim dogovorima, te da su potraživanja zastarjela.


I dok se pred sudovima vodi milionski spor, Opština čeka od Specijalnog tužilaštva da reaguje upravo u ovom slučaju. Naime, gradonačelnik Budve Dragan Krapović je prije par mjeseci podnio Specijalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg predsjednika Opštine Rajka Kuljače, odogovrnih u građevinskoj kompaniji „ Gugi commerce“ , i službenika u Opštini Budva da su zloupotrijevili službeni položaj i oštetitili gradsku kasu za 1.4 miliona eura, ugovorajući poslove mimo tendera. Upravo je riječ o izvedenih 15 – tak radova, čiju isplatu traži Gugi commerce.

Opština čeka i da joj kompnija Gugi commerce, izmiri obeveze, koje ima na osnovu dva zaključena sporazuma sa Specijalnim tužilaštvom , koje je Viši sud potvrdio i nadoknadi štetu od šest miliona eura od kojih 2.5 miliona u novcu a ostatak u nekretninama.


Prema prvom sporazumu Gugi commerce se obavezao da Opštini isplati iznos od 2.254.585,24 eura, na način što će u korist Opštine prenijeti svojinu na nepokretnostima upisanih u list nepokretnosti LN 3447 KO Budva površine 34 kvadrata, , 61 kvadrat i 106 kvadrata, kao i nepokretnosti u vlasništvu „Metropol – in“ DOO Budva u Bečićima ukupne površine 1.683 kvadrata. Presudom „Gugi commerc“ se obaveza da uplati novčani iznos od 300.535,16 eura na žiro račun Opštine Budva, što je ova kompanija učinila. Drugim sporazumom Gugi commerce se obavezao da izmiri štetu od 3.842.766,69 eura.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti