Karađorđevići traže da im se vrati gotovo 100 hiljada kvadrata najatrktivnijeg dijela crnogorske obale

Srpska kraljevska porodica, prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina de Silva u svome zahtjevu za restituciju traže da im se vrati više od stotinu hiljada kvadrata zemlje od Pržna do Svetog Stefana, na kojoj se nalaze Vila Miločer, hotel Kraljičina plaža, te nekoliko luksuznih vila.

Zabilježba restitucije u korist prestolonasljednika Aleksandra II Karađorđevića i Katarine Karađorđević de Silva pokrenute pred Komisijom za povraćaj i obeštećnje“, zabilježba je koja je sredinom novembra upisna na brojne parcele, koje su uknjižene od Opštine , preko Hotelske grupe „Budvanska rivijera“ HTP „Miločer“ do Prve banke , te mještana i nekoliko crnogorskih kompanija koje su trgovale zemlje u Paštrovićima." upisano je u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na desetak parcela opštinske zemlje.

Teret je upisan i na 22 hiljade kvadrata uknjiženih na Opštinu, iznad puta kroz Miločerski park.


Gradski menadžer Milo Božović ( Nova srpska demokratija) je za podgoričke „Vijesti“ kazao da „ svi koji dokažu da im je imovina nepravedno oduzeta, a to se odnosi ne smao na srpski dinastiju, nego i za sve ostale građane, smatram da treba da budu obeštećeni“.

 

Sa druge strane, iz Budvanske rivijere je saopšteno sledeće: “HG je o predmetnom postupku u saznanju posredstvom informacija iz medija, jer nikada nijesmo dobili bilo kakav poziv ili odluku koja se tiče navedene imovine. Naravno, ukoliko je takav postupak pokrenut, nakon dobijanja neophodne dokumentacije, 'Budvanska rivijera' će preduzeti sve neophodne radnje u cilju zaštite svoje imovine


Riječ je o zemljišnom kompleksu kojim je nekada upravljala ugašena opštinska firma Budva holding. Budva holding je za ovu parcelu prije osma godina bila raspisla i tender za izvbro strateškog partnera za gradnju rezidnecijalnog kompleksa od 20 vila „ Praskvica“. Na tender se tada javila firma Adriatic properties II, grčkog biznismena Petrosa Statisa, ali do realizacije posla nije došlo, jer nije dostavljena bankarska garancija da će projekta biti realizovan.
Karađorđevići potražuju i zemlju na ostrvu Sveti Stefan, a zahtjevom za restitucijom obuhvatili i Vilu Miločer, gotovo kompletna Miločerski park, te parcele u Pržnu, na kome je izgrađen hotel „ Kralljičina plaža“, kao i one na kojima se planira izgradnja depadansa budućeg hotela. Restitucijom je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo pet hiljada kvadrata iznad Miločerksog parka, koji je trenutno uknjižen na Prvu banku. Zabilježba restitucije upisna je i na nekoliko atraktivnih parcela u svetoistefanskom naselju Šumet , koji je uknjižen na mještane i nekoliko građevinskih kompanija. Praktično kompletna Miločerski park, kao i parcele po njenom obodu, sa strane Pražna i Svetog Stefana, našle su se pod restitucijom.


DETALJNIJE: Karađorđevići potražuju Sveca i Miločer


FOTO: Miloš Ćetković

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti