Krapović: Prijetnje WTE su prizeman vid pritiska

Ultimatum njemačke kompanije WTE koja gazduje postrojenjem za tretman otpadnih voda u naselju Vještice, da ukoliko Opština Budva do 30. aprila ne izmiri dug od 19 miliona eura, ili će raskinuti ugovor i pokrenuti državnu garanciju od 29.3 miliona eura, gradonačelnik Budve Dragan Krapović je ocijenio prizemnim vidom pritiska.


On je kazao da će Opština biti prinuđena da pokrene odgovarajuće postupke pred nadležnim sudskim organima u Njemačkoj i Austriji.
Potez WTE, prvi čovjek Budve, ocjenjuje neprimjerenim pritiskom:
Nekorektno je da se raskid ugovora predlaže pred samu turističku sezonu , mislim da je prizeman vid pritiska, na koji ćemo odgovoriti samo argumentima“, poručuje Krapović.


Podsjetivši da je WTE je već pokrenuo postupak pred podgoričkim Privrednim sudom za naplatu 5.5 miliona, a dug od devet miliona čeka na arbitražu, Krapović je naveo je da je WTE odbio predlog Opštine da obuči ljude koje je lokalna uprava namjeravala da pošalje u slučaju raskida ugovora.


Ovo je neprimjereni pristisak na pravosudne organe Crne Gore. U slučaju da pokrenu državnu garanciju, mi ćemo pokrenuti odgovarajuće postupke u Njemačkoj i Austriji. Ovdje imamo konstatnu činjenicu, da je ugovor koji je potpisna nepovoljan po Opštinu, prije svega jer je promijenjena lokacija suprotno važećim planskim dokumentima, čime su podignuti troškovi, koji su pali na teret građana Budve. Sve je to proizašlo iz dva dopunska aneksa ugovora, koje su zaključeni između WTE i Opštine i to na isključivi predlog tadašnjeg izvršnog direkotra Gintera Fausta. Kao što znate, Faust je priznao krivicu pred Specijalnim tužilaštvom i pravosnažno je osuđen za koruptivne radnje. Mislim da to dovoljno govori”, kazao je Krapović.


Prema njegovim riječima Opština će se odgovorno odnijeti na najnoviji ultimatum WTE.
Ovo nije pravi pristup, pogotovo ako gospoda iz WTE govore o ekologiji o održivom razvoju. Vjerujem da se lokalna samouprava odnijela potpuno odgovorno u cijelom ovom poslu ,. Dug stoji, ali mi taj dug ne priznajemo, jer nijesu dostvaljeni odgovarajući dokazi komapanije WTE da su svi ugovoreni radovi izvedeni.

Radovi nijesu izvedeni onako kako je ugovor predviđao. Smatramo da cijene određenih radova nijesu adekvatne . Naravno mi smo to i na sudu argumentovali i doći će do vještačenja, koje će se izvesti po modelu stvarno izvedenog stanja. Vještačiće se šta je urađeno, kolika je eventualna cijena tih radova i onda ćemo znati šta su i kolike su obaveze Opštine, a mi smatramo da to nije 19 miliona”, kazao je Krapović.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti