Da li je Mediteranska posljedica ili početak brojnih incidenta koje će pogoditi centar Budve?

Ekspertski tim sačinjen od profesora Građevinskog fakulteta koji je radio eleborat o analizi uzroka oštećenja okolnog terena u zoni gradilišta „Porto Budva“ upozorio je da ukoliko se ne izgrade odvodni kanali, podzemne vode prijete saobraćajnicama i okolnim objektima.

Pomijeranja dijafragme na ovom gradilištu, navodno je uzrok stvaranja pukotina na kolovozu Mediteranske ulice, ali i poprečne ulice S16-16. Ipak profesori su ostali suzdržani da kažu ko je kriv i da li se oštećenja mogu nastaviti. Upozorili su da se problem podzemnih voda mora riješiti.


Neophodno je trajno riješiti pitanje režima podzemnih voda , koje su presječene izgradnjom dijafragmi predmetnmog objekta , a u cilju relaksacije uzgonskih i hidrostatičkih pritisaka na okolni teren. To treba uraditi izgradnjom određenih vodnih objekata – bunara i odvodnih kanala.Neizvođenjem tih radova može imati štetne posljedice po okolnu infrastrukturu, saobraćajnice i objekte i nakon završetka izgradnje ovog objekta“, stoji u zaključcima ovog elaborata.


A pukotine nijesu samo na Mediteranskoj ulici, mještani su svjedoci da je lokalitet Velja Voda jedan od najizazovnijih za graditelje, a ujedno i teren na kome se vide brojni propusti. Tako izgradnjom kompleksa višespratnica (investitor podgorička kompanija ICL inžinjering, izvođač radova Bemax), koje su okružile mali hotel „Oaza“, praktično su poremetile statiku ovog objekta. Zidovi i podovi ovoga hotela su ispucali, a vlasnik je godinama upozoravao da su pukotine nastala izgradnjom solitera u njegovom komšiluku.


Te iste pukotine su sada na Mediteranskoj ulici, a golim okom su vidljive i na zgradama uz Mediteransku ulicu, starim više decenija.


Da li je ovom kraj, vidjećemo, ipak, tek predstoji posao na saniranju oštećenja.
Opština je obećala da će ovih dana izabrani izvođač radova , kompanija Tošković započeti izgradnju atmosferskog kanala, koji je gradilištem „Porto Budva prekinut prije više od dvije godine. Opština je naplatila investitoru Porto Budva četiri miliona eura na ime komunalija i ujedno se obavezala da lokaciju infrastrukturno opremi, što podrazumijeva i izgradnju ovog kanala. Kanalom će se napokon i riješiti problem odlivanja vode, koja se zadržava na kružnom toku kod nekadašnje Perle.

 

foto: Miloš Ćetković

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti