Promocija: Po rubovima teksta

Promocija knjige eseja “Po rubovima teksta” Dragana Radulovića biće održana u utorak, 13. marta u Narodnoj biblioteci Budve sa početkom u 19h. O knjizi će govoriti dr Predrag Zenović i autor, dok će moderator biti Stanka Stanojević. Izdavač ove publikacije je JU Narodna biblioteka Budve.

Knjigu „Po rubovima teksta“ otvara esej „Čekajući knjige sa carine“ u kome autor kritički tematizuje čitanje Njegoševe poezije, pogotovo „Gorskog vijenca“. Potom slijede eseji: „Opomene i upozorenja Danila Kiša“, „Antropološki pesimizam Mihaila Lalića“, zatim „Jeretičke linije Čeda Vulevića“ - esej o još jednom crnogorskom klasiku kojemu, kako autor ističe u Uvodu „književna slava za života nije bila posebno naklonjena“. Slijede: esej o hrvatskom pjesniku Albertu Goldštajnu – „Književne delicije Alberta Goldsteina", zatim „Misterij proze Mirka Kovača“, „Građansko iskušavanje države Dragutina Lalovića“ i na kraju „Mišljenje i viđenje Vladimira Vukićevića“.


Dragan Radulović je rođen 1969. godine u Cetinju. Objavio je zbirku priča „Petrifikacija“ (2001), roman „Auschwitz Café“ (2003), katalog groteski „Vitezovi ništavila ili Đavo u tranzicionom Disneylandu“ (2005), zbirku priča „Splav Meduze“ (2007) i dramu „Pejzaž do pakla ili propast kuće Marinkovića“ (2011). Eseje i prozu objavljuje u književnim časopisima i na internet portalima u Crnoj Gori i regionu. Odlomci iz njegovog romana, priče i eseji prevođeni su na engleski, slovenački, švedski, njemački, bjeloruski, italijanski i mađarski jezik. Svojom pričom zastupljen je u američkoj antologiji „Najbolje evropske priče 2013“. Za književno stvaralaštvo dobio je nagradu Grada-teatra „Stefan M. Ljubiša“ 2009. godine. Član je crnogorskog PEN-a, Crnogorskog društva nezavisnih književnika, a od maja 2013. godine predsjednik je Matice crnogorske.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja