Print this page

Akcija Radna dozvola - oštetili budžet za pola miliona

Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u sadejstvu sa službenicima Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, sprovodeći akciju „Radne dozvole“, a postupajući na osnovu operativnih saznanja, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijeli pet krivičnih prijava u redovnom postupku protiv pet fizičkih i pet pravnih lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa i na taj način pričinili štetu Budžetu Crne Gore u iznosu od oko 477.000 eura.

Naime, policijski službenici sprovode akciju „Radne dozvole“, koja je započeta na osnovu operativnih saznanja da više pravnih lica sa područja Crne Gore vrši krivična djela utaja poreza i doprinosa i krivična djela zloupotreba u privrednom poslovanju, na način što prilikom zapošljavanja radne snage iz inostranstva, pretežno iz zemalja okruženja Crne Gore, neevidentira i neprijavljuje nadležnim poreskim organima ugovore o zaključenim radnim angažmanima nerezidentne radne snage. Na taj način je u periodu od 2015 – 2017. godine Budžetu Crne Gore pričinjena šteta u višemilionskom iznosu.

S tim u vezi, nakon izvršenih provjera policijskih službenici su, 13.03.2018. godine, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijeli pet krivičnih prijava protiv pet fizičkih lica, odgovornih lica u pravnom licu, i protiv pet pravnih lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 476.786,41 eura. Krivične prijave su podnijete protiv:

- M.L. izvršnog direktora u pravnom licu „Fudament Monte” doo Budva, i protiv ovog pravnog lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od 99.875 eura.
- G.B. izvršnog direktora u pravnom licu „Žig-Ing” doo Budva, i protiv ovog pravnog lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od 55.873 eura.
- Pravnog lica „Soale“ doo Budva i protiv M.B. izvršnog direktora u ovom pravnom licu, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od 97.912,28 eura.
- V.Đ. izvršnog direktora u pravnom licu „Alfa Tours” doo Budva i ovog pravnog lica zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od 60.184,37 eura, i
- H.Z. izvršnog direktora u pravnom licu „Ikan“ doo Budva, i protiv ovog pravnog lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od 162.941,74 eura.

Takođe, službenici ovih odsjeka su sprovodeći ovu akciju dokumentovali nezakonitosti u radu po ovom osnovu u još jednom broju pravnih lica gdje je, kako postoji indicije, izvršena utaja poreza u velikom iznosu u vezi čega su u toku konsultacije sa nadležnim tužiocem.

Akcija „Radne dozvole“ se nastavlja, a o rezultatima sprovedenih aktivnosti javnost će biti blagovremeno obaviještena.

 

foto: 360 Monte

PODIJELI