Proslavljaju jubilej: Počinje sajamska sezona na Jadransko sajmu

Na Jadranskom sajmu u Budvi danas počinje ovogodišnja sajamska sezona, kada će svečano biti otvoreni 44. Sajam hraneu i 27. Međunarodni sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo – METUBES, 23. Sajam ekologije. Ovim se obilježava jubilarna 50. sajamsku sezonu.

Prethodnih 50 godina Jadranski sajam je predstavljao centar poslovne i društvene komunikacije. Sama koncepcija sajma definisana je kroz posebnu studiju projekta Južni Jadran koja u osnovi sadrži sajamsko izložneno-prodajni i zabavno-rekreativni karakter, a sve u funkciji podrška razvoju turističke privrede. Na ovaj način sajam je uspješno realizovao svoju misiju značajnog segmenta infrastrukture tržišta naše države.

Ove 3 sajamske manifestacije već godinama unazad čine jedinstvenu sajamsku platformu za plasman roba, usluga i znanja na regionalnom tržištu. Na Sajmu nastupa 145 izlagača, od čega je 90 direktnih, a dolaze iz 7 zemlja. Više od trećine su novi izlagači, koji se sajamskim nastupom tržištu predstavljaju prvi put.
Sajamske manifestacije pod znakom Globalne sajamske asocijacije UFI, već decenijama predstavljaju međunarodnu poslovnu platformu, koja pruža domaćim i inostranim kompanijama mogućnost da internacionalizuju svoje poslovanje, ostvaruju prekograničnu saradnju po raznim osnovima, upoznaju širok krug profesionalaca iz oblasti prehrambene industrije, ali i direktno prezentuju proizvode i usluge potrošačima, u konkurentskim uslovima. Na Sajmu hrane prisutne su kompanije iz različitih sektora: industrija mesa i mesnih prerađevina, mediteranska prehrana, pekarska i konditorska industrija, organska hrana, destilerije i vinarije…

U programskom dijelu Sajma održaće se okrugli sto na temu “Dajte šansu domaćim radnicima - povlastice poslodavcima” u organizaciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, panel o maslinama i maslinovom ulju, u organizaciji Društva maslinara Bar i Maslinarskog društva Boka. Fondacija "Info sport CG" iz Bara će održati prezentaciju: Ekološko uređenje priobalnog pojasa opštine Bar. Pažnju privlači i prezentacija Fakulteta za turizam, Univerziteta Mediteran „Turisti iz Kine u Crnoj Gori“.

Sajam ekologije zajedno sa Sajmom hrane čini jedinstvenu sajamsku platformu posvećenu prije svega očuvanju životne sredine kao preduslova i resursa za uzgoj zdrave hrane. Pored izlagača za koje je ekologija uslov svih uslova u proizvodnji kojom se bave, na Sajmu će se predstaviti i nekoliko nevladininih organizacija koje se bave pitanjem zivotne sredine.

Raznovrsne segmente sajma turizma upotpunjuju proizvođači, prodavci i distributeri opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, kao i ponuda pratećih djelatnosti u funkciji turizma poput obrazovnih insititucija, softverskih agencija, medijskih kuća, agencija za zapošljavanje itd. Drago nam je istaći promocije festivala na sajmu kao promotera turističkih destinacija.

Svečano otvaranje najavljeno je za četvrtak, 22. mart sa početkom u 11 sati na Jadranskom sajmu. Sajam će svečano otvoriti predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.
Svoje prisustvo ceremoniji svečanog otvaranja su najavili ambasador Republike Indonezije za Srbiju i Crnu Goru, Nj.E. gospodin Harry Richard James Kandou i šef ekonomskog odjeljena g-dja Amelia Marta N. Tampubolon kao i delegacija Pokrajinske vlade Autonomne pokrajine Vojvodine.
Posjetioci sajamskih manifestacija imaju priliku da učestvuju u nagradnoj igri koju Jadranski sajam priređuje u saradnji sa izlagačima.
Dodjelom tradicionalnih priznanja EXPO TROPHY po izboru stručnog žirija, Jadranski sajam će odati priznanje najuspješnijim izlagačima.
Radno vrijeme za posjetioce je od 22. do 24. marta od 10 do 19 časova. Dobrodošli!

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti