Print this page

Petak 13. i praznovjerja

Danas je petak 13. dan za koji se vjeruje da je najnesrećniji. Mnogi vjeruje da se broju 13 pripisuje da donosi nesreću još od biblijskih vremena. Za Judu, koji je izdao Isusa Hrista, tvrdi se da je bio 13. gost na poslednjoj večeri pa se čak i danas smatra da nije dobro biti trinaesti gost za stolom. Na Zapadu, neki čak idu tako daleko da na mjesto br. 13 posade lutku ili plišanog medu kako bi se razbila loša karma najnesrećnijeg broja.

Praznovjerja u vezi s brojem 13 vrlo su rasprostranjene i danas – u nekim hotelima ne postoji soba s tim brojem, mnoge visoke zgrade “nemaju” 13. sprat već “skačemo” direktno s 12.og na 14. a u nekim aviokompanijama su rješili da izbace pločicu s nesrećnim brojem sa reda sjedišta na kojem bi trebalo da stoji.


Već stotinama godina se vjeruje da je petak najnesrećniji dan u godini. U slavnim “Kenterberijskim pričama” Džefrija Čosera, napisanim u XIV veku, piše “a u petak se sruči sva nesreća”. U Velikoj Britaniji, petak je dugo bio “dan za vešanje” jer se upravo na taj dan vršila egzekucija svih osuđenih na smrt.


Vjerovali ili ne, kombinacija petka i 13. dana u mjesecu se od relativno skoro smatra simbolom velike nesreće. Ta vrsta praznovjerice datira od prije stotinak godina, a postoji čak i naziv za tu vrstu fobije. Jedino što se možda plašimo i da pokušamo da izgovorimo naziv za nju, koji glasi paraskevidekatriafobia.

PODIJELI