Print this page

Koji su najbolji portali za oglašavanje smještaja? Gdje na internetu oglašavati privatni smještaj?

Saznajte koje su razlike između najpopularnijih servisa za oglašavanje smještaja i odlučite gdje na internetu oglašavati privatni smještaj:

Snalaženje u moru portala za oglašavanje privatnog smještaja može biti naporno, naročito onim iznajmljivačima koji se po prvi put susreću sa platformama za oglašavanje. Treba li vjerovati preporuci drugih iznajmljivača ili članku iz stručnog časopisa? Koja je procedura postavljanja oglasa na svaki od portala? Na koji način web servisi naplaćuju oglašavanje smještaja na svojim stranicama?

 

Ovaj vodič za oglašavanje smještaja na najpopularnijim portalima vam donosi odgovore na najčešća pitanja iznajmljivača, da im pomogne u tome gdje na internetu oglašavati privatni smještaj, ali i otkriva pravu pozadinu oglašavanja na svakome od portala.

 

 

1. Airbnb – društvena mreža za oglašavanje privatnog smještaja

Ono što ovaj web servis nudi svojim korisnicima i po čemu se izdvaja od ostalih servisa je veća doza povjerenja u informacije o iznajmljivaču i smještaju kojeg oglašava. Platforma je osmišljena tako da podstiče komunikaciju između iznajmljivača i gosta. Airbnb zato nerjetko nazivaju i društvenom mrežom za iznajmljivanje smještaja.

Kako bi se registrovali na portal Airbnb i iznajmljivači i gosti moraju otvoriti sopstveni profil, dakle predstaviti se sa vlastitom profilnom slikom te napisati nešto o sebi / svom apartmanu. Profil iznajmljivača je moguće povezati sa profilima na drugim društvenim mrežama, opet sa istim ciljem – izgradnjom povjerenja potencijalnog gosta u smještaj iznajmljivača ali i pojačanjem povjerenja u sam servis.

 

Portal nudi mogućnost pisanja osvrta na boravak kod određenog domaćina ali i prikupljanje preporuka od strane prijatelja i osoba koje su boravile u samom apartmanu. Recenzije su izrazito važan faktor u građenju vlastite internet reputacije. Ne samo da je dobro i važno podsticati gosta na ostavljanje komentara, već je bitno i odgovarati na negativne komentare gostiju.

 

Postavljanje oglasa – po koracima

  • Započnite otvaranje profila preko OVOG linka →→ AIRBnB ←← (Ko registruje smještaj preko ovog linka dobiće na mail besplatno upustvo sa korisnim savjetima za korištenje airbnb)
    (ukoliko i ne završite odmah sve, airbnb će vas podsjetiti mailom šta ste sve zaboravili) 
  • Idete na “sign up” ( u gornjem desnom uglu ). Ukoliko imate profil na facebooku ili G+ profil, možete se ulogovati povezivanjem sa ovim profilima.
  • Kada ste se ulogovali odaberite opciju “list your space”
  • Izaberite tip smještaja, broj osoba koji može primiti i grad / mjesto u kojem se nalazi
  • Uredite slobodne dane u kalendaru (ukoliko koristite Google ili Yahoo kalendar za praćenje i upravljanje rezervacijama možete jednostavno importovati podatke)
  • Postavite cijenu noćenja
  • Postavite fotografije ( što više to bolje )
  • Unesite adresu  ( adresa je nevidljiva svim posjetiocima stranice sve do trenutka u kojem se ne izvrši rezervacija )

 

Definišite metodu plaćanja

Ukoliko ste izvršili prethodna 2 koraka ( uređivanje profila i objava smještaja ), važno je definisati metodu plaćanja.

  • Idite mišem na svoju profilnu sliku
  • Na padajućem meniju odaberite”account”
  • Izaberite opciju “Payment methods”
  • Kliknite na add Payment method

 

Provizija na Airbnb-u

 

Gost, putem web stranice, plaća ukupnu cijenu smještaja. Iznos koji se uplaćuje na račun iznajmljivača se umanjuje za 3% te dolazi na račun iznajmljivača najkasnije 24 sata nakon check-in-a. Uplata se možete primiti na PayPal ili direktno na račun u banci. Zanimljivo je da se Airbnb naplaćuje i od gosta i to u iznosu od 6 – 12 %.

 

Dobro je znati:

  • Iako je dopisivanje između vlasnika i zainteresovanog gosta moguće, Airbnb sprječava razmjenu brojeva telefona te slanje linkova i adresa
  • Postoji bojazan da će u budućnosti naplata provizije od gosta uticati na stvaranje negativne slike servisa među korisnicima.

 

 

2. Booking.com – vodeći portal za oglašavanje privatnog smještaja

Vjerovatno najpopularniji portal za oglašavanje privatnog smještaja, putem kojeg posjetioci mogu izvršiti direktnu rezervaciju. Prema posljednjim informacijama Booking.com ostvaruje 400 000 rezervacija ( i to na dnevnoj bazi).

Za razliku od Airbnb-a, Booking.com nije specijalizovan za iznajmljivanje soba i apartmana te ne nudi mogućnost upoznavanja vlasnika apartmana putem njegovog profila.

Recenzije se ovdje češće vežu na sam smještaj, njegov izgled i lokaciju.

Dodatna razlika je u tome što Booking.com nudi baš sve tipove smještaja u određenoj destinaciji tako da se osim apartmana, soba, villa i kuća ovdje mogu pronaći hosteli i hoteli. 

 

Plaćanje provizije Booking.com-u

Provizija Booking.com-a iznosi 15%. Za razliku od Airbnb-a gdje gost plaća putem web stranice, ovdje gosti plaćaju iznajmljivaču po dolasku, a servis šalje mjesečnu fakturu za plaćanje provizije.

Iznajmljivači koji rade sa booking.com-om moraju plaćati porez na njihovu proviziju bez obzira nalaze li se u sistemu PDV-a ili ne ( zbog toga što se račun ispostavlja na uslugu oglašavanja na portalu ) i bez obzira što Booking.com ima djelatnost registrovanu u Crnoj Gori. 

 

Postavljanje oglasa – po koracima

  • Idite na stranicu →→ https://join.booking.com ←←
  • Registrujte se (upišite ime objekta, vaše ime i prezime i mail adresu)
  • Po unosu podataka otvorit će Vam se prozor vrlo sličan onome koje smo vidjeli kod Airbnb-a, uputstva su vrlo jednostavna i prevedena na naš jezik tako da nebi trebali imati nikakvih problema sa unosom podataka o vlastitom apartmanu.
  • Pri dnu svakog upitnika nalazi se link “NASTAVI”, ukoliko ste preskočili bilo koje polje sistem će Vas o tome obavijestiti i detaljnije pojasniti što treba unijeti u pojedinu kućicu.
  • Na kraju sklapate ugovor i dobijate pristup ekstranetu koji je prilično jednostavan za korištenje

 

Rezervacije – Čuvajte se overbookinga!

Kada primite rezervaciju obvezani ste imati upravo onaj tip smještaja koji je gost rezervisao, ako imate overbooking morate obavijestiti gosta kako bi mu ili otkazali rezervaciju ili mu se mora pronaći drugi smještaj iste kategorije. Vodite brigu o tome koji smještaji su Vam stavljeni slobodni za rezervisanje.

 

Komentari gostiju: veća ocjena = više rezervacija

Ideja Booking.com-a se bazira na tome da se vlasnik mora truditi oko gosta kako bi imao dobre ocjene i prema tome imao i više rezervacija u budućnosti. Zadovoljan gost će napisati dobru recenziju na svoj boravak i inspisati druge posjetioce stranice da svoj boravak provedu upravo kod Vas.

 

Dobro je znati – zaštitite se od otkaza rezervacije!

Česta pritužba iznajmljivača koji rade sa ovim servisom je mogućnost besplatnog otkazivanja rezervacije od strane gosta, što postaje i (pre)čest slučaj. Kako bi Vas zaštitili od ovih neugodnosti u nastavku Vam donosimo i par korisnih saveta:

  1. Na Booking.com-u izaberite opciju: “non refundable”
  2. Po rezervaciji obavezno kontaktirajte gosta i pokušajte stvoriti prijateljski odnos.
  3. Ako vjerujete da ćete u određenom terminu moći popuniti smještaj i sami na Booking.com-u stavite raspoloživost smještaja na 0
  4. Pokušajte izbjeći rezervaciju na samo na jedan dan (petak/subota) kako bi imali priliku za dobijanjem rezervacije na veći broj dana.

 

ZA ONE KOJI IMAJU 2-3 APARTMANA: Nakon prve godine korištenja portala, Booking.com traži od iznajmljivača da jedan apartman ustupi samo njima, bez garancije da će se apartman puniti. Moglo bi se reći da oglašavanje na Booking.com-u i nije dobra solucija za one koji imaju 2-3 apartmana, već za iznajmljivače koji imaju više apartmana.

 

 

3. Flipkey & HolidayLettings – TripAdvisor-ovi servisi za iznajmljivače

Ovi servisi za pronalaženje i rezervaciju smještaja dio su portala Tripadvisor, ali su za razliku od samog TripAdvisora specijalizovani upravo za iznajmljivače.

Objava (listing) Vašeg smještaja na FlipKey-u i HolidayLettings-u je potpuno besplatna. Uvrstite li svoj smještaj na Flipkey ili HolidayLettings on automatski postaje vidljiv i na TripAdvisoru.

Provizija koju portali uzimaju je 3%, a smještaj gost može bukirati u realnom vremenu. Uplatu na svoj račun primate putem PayPala. Kontakt podaci o gostu su dostupni iznajmljivaču po potvrdi rezervacije. Do tada se sa gostom komunicira putem inbox-a (slično kao i kod Airbnb-a). Portali trošak rezervacije u iznosu od 5 do 10% znaju naplatiti i od gosta.

 

Pa koje su uopšte razlike između ovih servisa?!

  • Prema uputi TripAdvisora za iznajmljivače, Flipkey je namjenjen “listingu” (oglašavanju) apartmana i kuća za najam sa adresom na Karibima, u SAD-u, Meksiku i Kanadi, dok se za “listing” apartmana u ostalim dijelovima svijeta preporučuje koristiti HolidayLettings.

 

  • Sljedeća razlika je posjećenost portala. Iako je Flipkey daleko posjećeniji od HolidayLettingsa činjenica je da većinu posjetioca Flipkey-a čine stanovnici SAD-a (njih 44% – prema analizi alexa.com-a), dok HolidayLettings najčešće posjećuju Evropljani i to najvećim dijelom Englezi (35,8 %), zatim Španci, Italijani, Francuzi i Portugalci.

 

  • CJENOVNIK FLIPKEY: Svaki vlasnik može besplatno oglasiti do 5 apartmana ( plaća se samo provizija od 3%), ukoliko se radi o većem broju apartmana primjenjuje se poseban cjenovnik

 

  • CJENOVNIK HOLIDAY LETTINGS: Postoje 2 opcije. Besplatni “Listing” znači pristanak na proviziju od 3% po rezervaciji (porez nije uključen). Druga opcija je godišnja pretplata. U ovom slučaju vaš smještaj se oglašava 12 mjeseci, a cijena je £359 bez poreza. Plaća se unaprijed.

Zaključak: Ništa ne košta postaviti oglas na oba portala, plaća se ionako po rezervaciji, a na ovaj način širite svoje mogućnosti dobijanja iste.

 

Rezervacije:

Vlasnik apartmana prima obavjest o pristiglom upitu putem maila. Tekst upita je moguće pročitati kada se uloguje na portal. Vlasnik apartmana uplatu prima 24 sata od check in-a gosta.

 

Postavljanje oglasa- FLIPKEY:

1. Kreirajte svoj račun i unesite podatke o svom apartmanu na sljedećem linku: www.flipkey.com/freelisting

2.Izaberire opciju “Apt./condo”, označite broj soba, kreveta i kupatila

3. Kliknite na “Save and continue”

4. Sada Vam se otvara upitnik u kojem možete napisati kratak tekst u kojem možete opisati svoj apartman, možete postaviti fotografije, naznačiti raspoloživost i unijeti adresu kako bi se prikazali na mapi.

 

Postavljanje oglasa – HOLIDAY LETTINGS:

Kreirajte svoj račun i unesite podatke o sebi i svom apartmanu na sljedećem linku https://www.holidaylettings.co.uk/content/list_your_home/

NAPOMENA: Moraćete ostaviti broj mobilnog kako bi se ulogirali.

 

Komentari gostiju – iskoristite ih u svoju korist!

TripAdvisor je portal pionir u podsticanju gosta na davanje osvrta (review-a). Osvrti koji su napisani na TripAdvisoru, vidljivi su i na portalima Flipkey i HolidayLettings.

Komentari gostiju grade reputaciju za oglašavanje privatnog smještaja, što za pojedine može biti dobra a druge loša stvar. Dobijete li loš komentar, ne morate paničiti ali isto tako nemojte ga ni zanemariti. Pristojno odgovorite i obećajte da ćete ukoliko ste u mogućnosti popraviti dio usluge sa kojim je gost bio nezadovoljan. Ovo naravno vrijedi samo ukoliko gost nema nerazumne prohtjeve. Hronično nezadovoljnih gostiju ima svugdje te ih drugi komentatori lako prozru i ignoriraju. Činjenica je da će gost češće otići i ostaviti svoj komentar na TripAdvisoru ako je bio nezadovoljan, zato je važno podsticati i zadovoljne goste da ostave svoj komentar! Neki iznajmljivači nude popust pri sljedećem boravku onim gostima koji mu ostave dobar komentar. Koliko god mogućnosti za narušavanje reputacije iznajmljivača imao, ovaj portal nudi i šansu za podizanje nivoa usluge kroz prijedloge i kritike starih gostiju.

 

4. Expedia – od 2015. i za oglašavanje privatnog smještaja!

Expedia je tip web servisa koji omogućava kombinovanje i rezervaciju većeg broja usluga odjedanput. Na ovakvim, kombinujućim web stranicama se može sa nekoliko klikova rezervisati sve ono što je gostu potrebno kako bi si organizovao kompletan odmor. Expedia nudi mogućnost rezervacije mjesta na avionu, sobe u hotelu, rent-a-cara ali i raznih izleta.

S druge strane, gost može kupiti samo let, pa smještaj naći drugdje ili obrnuto. ALI ono što Expedia omogućava svima koji kombinacije vrše putem njihovog servisa je niža ukupna cijena kombinacije. Dodatno, ako gost često kupuje putem Expedije, ona mu zbraja ukupnu cijenu putovanja i dodjeljuje razne kupone sa popustima na slijedeću rezervaciju (koja se naravno, izvrši putem njihovog servisa).

 

Zašto je važno da se oglašavate na Expediji?

Gosti sve više preferiraju portale poput Expedije, gdje se osijećaju poput agenta koji je u mogućnosti isplanirati vlastito putovanje na jednom mjestu. Dodatno, istraživanja su pokazala kako kada su u pitanju rezervacije letova, online turističke agencije zauzimaju čak 37 %. Cilj oglašavanja svakog iznajmljivača je biti prisutan upravo ondje gdje gost počinje planirati svoje putovanje.

Što se tiče domaćih iznajmljivača, biti na Expediji znači doseći goste koji ne dolaze iz susjednih zemalja, odnosno doći do gostiju koji najčešće putuju avionom. Gosti koji dolaze putem Expedije su nerjetko i bolje platežne moći – najveći dio posjetitelja ovog portala čine gosti iz SAD-a (čak 71%).

 

Zar Expedia nije rezervisana samo za hotele i aviokompanije?

Ne! Od skora jedna od najvećih svjetskih internetskih turističkih agencija u svoju ponudu uvodi i mogućnost bookiranja privatnog turističkog smještaja!

Američka internetska turistička agencija Expedia od sada putnicima nudi mogućnost rezervisanja privatnog turističkog smještaja odnosno soba, apartmana i vila. Expedia će koristiti podatke servisa HomeAway koji je jedan od najvećih internetskih oglasnika privatnog turističkog smještaja. Usluga izlistavanja na Expediji biće omogućena samo onim iznajmljivačima koji s HomeAwayjem rade po provizijskom modelu.

Budite među prvima na najpopularnijem portalu za kombinovanje usluga putovanja, izradite svoj račun na servisu HomeAway što prije!

 

Expedia i njeni brandovi:

Ukoliko se odlučite oglasiti na Homeaway-u, kroz par mjeseci ćete postati vidljivi i na Expediji. Zbog navedenog nema potrebe za oglašavanjem na drugim portalima (partnerima Expedije) kako bi vaš oglas dospio do Expedijinih gostiju. Portali i brendovi u vlasništvu Expedije: Hotels.com, Venere, Hotwire, Egencia, Trivago, eLong.com, AirAsiaGo.com,..

 

Brendovi u vlasništvu Expedije.

Via: join.expediapartnercentral.com

 

 

5. HomeAwayNajveći internet oglasnik privatnog turističkog smještaja

 

Ovaj web servis je osnovan još 2005. godine u Austinu, a većinu prihoda ostvaruje od godišnje članarine koja se plaća po nekretnini.

HomeAway upravlja sa više od 1 000, 000 turističkih nekretnina te posjeduje većinu vodećih web stranica za oglašavanje privatnog smještaja u turizmu. 

 

Postavljanje oglasa po koracima ( godišnja pretplata ):

1. Registraciju započinjete na sljedećem linku unosom osnovnih podataka (ime, prezime, mail i broj telefona).

2. Kada ste unijeli podatke, prihvatili “Terms and conditions” i kliknuli na “Next” otvorili ste novi prozor za iznajmljivače gdje Vam se prikazuju različite cjenovne opcije.

Klasična pretplata u iznosu od 249 £ je dovoljna da bi se Vaš oglas prikazivao na Expediji. Za ovaj iznos na samom portalu HomeAway dobijate osnovne benefite korisnika servisa, ali ona znači prikaz listinga ispod svih drugih pretplatnika ( naravno, za veći iznos godišnje pretšplate dobivate i bolju poziciju na tražilici smještaja).

 

Via: www.homeaway.co.uk

Nakon što ste se registrirali HomeAway Vam na mail adresu dostavlja detaljan (na 29 strana) vodič za iznajmljivanje na portalu HomeAway.

 

Recenzije gostiju na HomeAway-u

Kao i kod ostalih portala koje smo obradili, kada se radi o recenzijama gostiju HomeAway ne odstupa u ni u kom smislu. Gosti mogu ostaviti komentar, a vlasnici im se naravno mogu zahvaliti ili im odgovoriti ( što se od iznajmljivača i očekuje ). Gost se može ulogovati i putem svog facebook računa tako da svoje dopisivanje sa gostom možete voditi i na ovoj društvenoj mreži.

 

Uložite u antivirusni program!

U ljetnoj sezoni 2014. zabilježeni su napadi hakera na iznajmljivače koji su se oglašavali na portalu “Owners Direct” (brand HomeAway-a). Hakeri su presretali mailove (upite) gostiju i predstavljali se kao iznajmljivači koji su onda po dovršetku dopisivanja tražili uplate za rezervaciju smještaja.

OwnersDirect / HomeAway se obratio javnosti tvrdeći da imaju izvrsne postavke sigurnosti na svom portalu te kako su propusti bili od strane iznajmlivača. Bez obzira za ovakve slučajeve OwnersDirect / HomeAway osigrava do 700£ iznosa za odštetu.

Kako bi učinili što možete sa Vaše strane da bi se osigurali od ovakvih napada obavezno osigurajte kompjuter ( firewall, spam filteri, anti-virusni programi i anti-spyware softwari ovdje mogu pomoći).

 

6. Casamundo – Kuće, ville i apartmani iz cijele Evrope

 

Casamundo je najveća njemačka agencija za oglašavanje privatnog smještaja. Kao što sam naslov kaže, Casamundo je namjenjen za oglašavanje privatnog smještaja iznajmljivača iz Europskih zemalja. Najbukiranije regije na portalu su Istra, Toskana, Normandija i Cote d’Azur. A najveći broj gostiju dolazi iz upravo iz Njemačke, njih čak 44.2%.

Uporedimo li posjećenost Casamunda sa posjećenošću ostalih portala, primjetićemo da je ona znatno manja. Ovo ne mora značiti i da je to loše za oglašivače. Posjećenost je manja u prvom redu jer se Casamundo okreće isključivo Evropskim iznajmljivačima te obraća Evropskim gostima.

 

Registracija na Casamundo:

Registracija se vrši na sljedećem linku: https://www.casamundo.com/property-owners/registration. Sam formular je dosta staromodnijeg izgleda ( usporedimo li ga sa Airbnb i Wimdu ), no traži kao i svi ostali portali i ovaj traži samo osnovne podatke iznajmljivača te bankovne podatke (IBAN i BIC).

 

Provizija koju portal uzima od iznajmljivača:

Kada se radi o naknadama, Casamundo od iznajmljivačeve cijene uzima 12% po rezervaciji + VAT + 75 € za godišnju pretplatu.

Kao i kod Booking.com-a važno je paziti na kalendar, u slučaju overbookinga Casamundo će vam svejedno naplatiti proviziju koju bi dobio da je smještaj prodan.

 

7. Atraveo – Jednim oglasom do veće prisutnosti

 

Premda idejom i dizajnom vrlo sličan Airbnb-u i Wimdu-u kao svoju komparativnu prednost Atraveo navodi kako se uz listing na njhovom portalu iznajmljivač automatski oglašava i na stranicama kompanija partnera Atravea.

 

Premda se oglasi apartmana Atravea nalaze na velikim platformama, sam portal Atraveo je uglavnom posjećivan od strane gostiju iz Njemačke (53,8%). Također uočili smo kako se Atraveo najviše i oglašava upravo za Njemačko tržište.

 

Postavljanje oglasa na Atraveo u 3 koraka

1. Ispunite registracijski formular koji ćete pronaći na linku

2. Opišite svoj smještaj (Atraveo prevodi vaš tekst bez dodatnih troškova i na druge jezike)

3. Vaš smještaj je objavljen!

 

Provizija za oglašavanje na portalu Atraveo

Provizija na rezervaciju je 15 % + VAT.

 

VEZANO: Na kojim stranicama Rusi traže hotele

 

Tekst napisala: Lidija N. za MegaBooker.hr content team

Više o megabooker usluzi možete pogledati ovdje

PODIJELI