Akcije za obilježavanje Dana Planete Zemlje

Dan Planete Zemlje obilježava se ekološkim akcijama svakog 22. aprila. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore već tradicionalno, u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama, školama i drugim ustanovama organizuje akcije čišćenja i uređenja morskog dobra. Ove godine realizovaće se sledeće akcije:


1. U opštini Herceg Novi, u petak 20. aprila, sa početkom u 10:00 časova, u saradnji sa NVO udruženje roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Zrak Sunca“ realizovaće se akciju "Neka cvijeta naša Planeta" u okviru koje je planirano organizovati tri akcije čišćenja i uređenja plaža i školskih dvorišta i igrališta, sa posebnim akcentom na dječiju plažu i plažu prilagođenu licima sa invaliditetom ispred prve faze instituta "Dr Simo Milošević" u Igalu. U ovoj akciji učestvovaće veliki broj lokalnih institucija, preduzeća i organizacija.

2. U opštini Kotor, u nedjelju 22. aprila, sa početkom u 09:00 časova, Javno preduzeće će u saradnji sa NVO „Naša akcija" sprovesti akciju čišćenja cijele Risanske obale, u kojoj će se uključiti više od 50 volontera, učenici JU OŠ “Veljko Drobnjaković” iz Risna, predstavnici Kulturnog centra “Nikola Đurković”, planinarskog kluba “Vjeverica”, Triatlon kluba Kotor, Fondacije Kotorskog festivala i ostali.

3. U opštini Tivat, u subotu 21. aprila, sa početkom u 09:00 časova na području posebnog rezervata „Tivatska Solila“ javno preduzeće će realizovati akciju „Upoznajte Solila – naš rezervat prirode“ u okviru koje će se organizovati posjeta rezervata, posmatranje ptica i akcija čišćenja.

4. U opštini Budva, u četvrtak 19. aprila, sa početkom u 10:00 časova, JP "Morsko dobro" će u saradnji sa NVO „Green Net – Zelena mreža“ sprovesti akciju čišćenja i uređenja prostora na Slovenskoj plaži, ispod lokala “Torch” (plaža i prostor ispod Jadranskog Sajma). Pored čišćenja plaže u sklopu ove akcije organizovaće se i uređenje zaleđa, osvježiti mobilijar, te posaditi par sadnica mediteranskog bilja u zaleđu. U akciji će učestvovati i djeca JPU “Ljubica Jovanović Maša” koja će za ovu priliku pripremiti kratak skeč i likovne radove na temu očuvanja Planete Zemlje.

5. U opštini Bar, u saradnji sa Izviđačkim odredom „24. novembar“, u petak 20. aprila, sa početkom u 10:00 časova, će se održati akcija uklanjanja otpada sa gradske plaže na potezu od Gradske marine do ušća rijeke Željeznice u more. Prikupljeni otpad će se selektivno prikupiti i odložiti na određeno mjesto. U akciji je planirano da se zasadi nekoliko stabala palmi u zaleđu. kao i prethodnih godina akciji će se pridružiti veliki broj lokalnih institucija, preduzeća i organizacija.

6. U opštini Ulcinj, u subotu 21. aprila, u 09:00 časova, JP "Morsko dobro" će u saradnji sa NVO „Zeleni Korak", realizovati akciju čišćenja puta pored desnog kraka rijeke Bojane od mosta do plaže i restorana Ivana. Tom prilikom sakupljaće se otpad u plastičnim kesama i kasnije odlagati na za to predviđeno mjesto. Akciji će se pridružiti predstavnici NVO “Bojana”, lokalni ribari, turisti, građani i ostali.

7. U nedjelju 22. aprila 2018. godine, sa početkom u 10:00 časova Javno preduzeće će su saradnji sa kompanijom Karisma Hotels & Resorts, organizovati akciju čišćenja dijela Velike plaže, sa posebnim akcentom na područje ispod bivčeg Hotela „Olimpic“. Ovoj akciji će se pridružiti lokalne NVO organizacije, građani Ulcinja, i turisti.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti