Sudnji dan u Crvenoj komuni

U subotu, 21. aprila, JU „Grad teatar“ nastavlja sa programom „Grad teatar – Crvena komuna“, koji realizuje u saradnji sa JU „Muzeji i galerije“.

Ovoga puta, u „Crvenoj komuni“, sa početkom u 20 časova, biće izvedena duodrama „Sudnji dan“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Predstava je nastala po tekstu savremenog američkog pisca Nila Labjuta, a režirala ju je Jana Maričić.


Jana Maričić je o izazovima rada na ovom tekst istakla: „Ima nešto arhetipsko u Labjutovim likovima – Ben je muškarac, konzervativan: njegov svjetonazor je blago nagnut udesno, on ima porodicu, djecu, u pravim je godinama sve to napravio i stekao, ima prilično poželjan posao za američkog, zapadnog bijelog muškarca njegovih godina. S druge strane, Ebi je žena, liberalna: emancipovana i daleko dominantnija, elokventnija od njega. Ona ruši jednu, ali zato učvršćuje drugu vrstu stereotipa – ambiciozne, superiorne, usamljene žene, sa svim zahtjevima koje emancipovana žena ima da ispuni, i s tim da se nije ostvarila kao majka. Ali dodir ta dva svijeta zapravo nije sudar različitih, nego je priča o tome kako postoje dvije strane u svakom čovjeku, dva polariteta, i kako se taj dualizam u svakoj jedinki modeluje, pulsira. Da je napolju neki pljusak ili mali zemljotres, ne bi se desilo preispitivanje, ne bi se otvorila fundamentalna pitanja među njima. Ne, napolju je smak svijeta (katastrofa u Njujorku 11. septembra 2001) i pod takvim pritiskom Ben i Ebi otvaraju velika pitanja. Naravno, to nije dovoljno da ih učini herojima. Ali je dovoljno da ih čini ljudima. Komad je upravo o tome što njihova dilema i problem mogu svakom da se dese.”


Jana Maričić je diplomirala pozorišnu režiju 2014. godine na Fakultetu dramskih umjetnosti (FDU) u Beogradu, u klasi prof. Slavenka Saletovića i prof. Ive Milošević. Doktorant je na Fakultetu za komunikacije i medije u Beogradu. Postavila je komade: “Sudnji dan” (Jugoslovensko dramsko pozorište, 2017), “Novogodišnji vremeplov” (Akademija 28, 2016), “Pazi šta želiš” (UK Palilula, 2016), “Kadinjača” (UK Parobrod, 2015), “Kurve” (NP Sombor, 2014), “Bajka o mrtvoj carevoj kćeri” (BITEF teatar, 2014), “Tre sorelle” (diplomska glumačka predstava, 2012), “Plutanje” (ispitna glumačka predstava, 2010), “Mozak afrodizijak” (ispitna predstava, 2008). U Jugoslovenskom dramskom pozorištu bila je asistent reditelja na brojnim predstavama. Učestvovala je na seminarima i radionicama u Hamburgu 2009. godine, u organizaciji Teatra Thalia, i Amsterdamu 2008. godine, u okviru festivala ITS, kao i u mnogim programima Dramsko-pedagoškog studija Dječji osmjeh Sofije Lukman.
Scenografija predstave je uradila Marija Kalabić, kostimografiju Maria Marković Milojev, kompozitor je Božidar Obradinović, a lektor je Ljiljana Mrkić Popović.

Bena Harkorta igra Milan Marić, Ebi Preskot Aleksandra Janković.
Informacije i rezervacija karata putem telefona +382 33 402 935.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja