Print this page

Sudnji dan u Crvenoj komuni

U subotu, 21. aprila, JU „Grad teatar“ nastavlja sa programom „Grad teatar – Crvena komuna“, koji realizuje u saradnji sa JU „Muzeji i galerije“.

Ovoga puta, u „Crvenoj komuni“, sa početkom u 20 časova, biće izvedena duodrama „Sudnji dan“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Predstava je nastala po tekstu savremenog američkog pisca Nila Labjuta, a režirala ju je Jana Maričić.


Jana Maričić je o izazovima rada na ovom tekst istakla: „Ima nešto arhetipsko u Labjutovim likovima – Ben je muškarac, konzervativan: njegov svjetonazor je blago nagnut udesno, on ima porodicu, djecu, u pravim je godinama sve to napravio i stekao, ima prilično poželjan posao za američkog, zapadnog bijelog muškarca njegovih godina. S druge strane, Ebi je žena, liberalna: emancipovana i daleko dominantnija, elokventnija od njega. Ona ruši jednu, ali zato učvršćuje drugu vrstu stereotipa – ambiciozne, superiorne, usamljene žene, sa svim zahtjevima koje emancipovana žena ima da ispuni, i s tim da se nije ostvarila kao majka. Ali dodir ta dva svijeta zapravo nije sudar različitih, nego je priča o tome kako postoje dvije strane u svakom čovjeku, dva polariteta, i kako se taj dualizam u svakoj jedinki modeluje, pulsira. Da je napolju neki pljusak ili mali zemljotres, ne bi se desilo preispitivanje, ne bi se otvorila fundamentalna pitanja među njima. Ne, napolju je smak svijeta (katastrofa u Njujorku 11. septembra 2001) i pod takvim pritiskom Ben i Ebi otvaraju velika pitanja. Naravno, to nije dovoljno da ih učini herojima. Ali je dovoljno da ih čini ljudima. Komad je upravo o tome što njihova dilema i problem mogu svakom da se dese.”


Jana Maričić je diplomirala pozorišnu režiju 2014. godine na Fakultetu dramskih umjetnosti (FDU) u Beogradu, u klasi prof. Slavenka Saletovića i prof. Ive Milošević. Doktorant je na Fakultetu za komunikacije i medije u Beogradu. Postavila je komade: “Sudnji dan” (Jugoslovensko dramsko pozorište, 2017), “Novogodišnji vremeplov” (Akademija 28, 2016), “Pazi šta želiš” (UK Palilula, 2016), “Kadinjača” (UK Parobrod, 2015), “Kurve” (NP Sombor, 2014), “Bajka o mrtvoj carevoj kćeri” (BITEF teatar, 2014), “Tre sorelle” (diplomska glumačka predstava, 2012), “Plutanje” (ispitna glumačka predstava, 2010), “Mozak afrodizijak” (ispitna predstava, 2008). U Jugoslovenskom dramskom pozorištu bila je asistent reditelja na brojnim predstavama. Učestvovala je na seminarima i radionicama u Hamburgu 2009. godine, u organizaciji Teatra Thalia, i Amsterdamu 2008. godine, u okviru festivala ITS, kao i u mnogim programima Dramsko-pedagoškog studija Dječji osmjeh Sofije Lukman.
Scenografija predstave je uradila Marija Kalabić, kostimografiju Maria Marković Milojev, kompozitor je Božidar Obradinović, a lektor je Ljiljana Mrkić Popović.

Bena Harkorta igra Milan Marić, Ebi Preskot Aleksandra Janković.
Informacije i rezervacija karata putem telefona +382 33 402 935.

PODIJELI