Djevojčice neželjene, rođeno 314 dječaka više

U Crnoj Gori je prošle godine rođeno 314 dječaka više nego djevojčica, pokazuju novi podaci Zavoda za statistiku Crne Gore (Monstata), što potvrđuje da se nastavlja negativan bilanas odabira pola djeteta u korist muškog potomstva.Prema statistici Monstata, u Crnoj Gori se u prosjeku rađa 10 odsto više dječaka nego djevojčica, dok bi prirodni omjer bio 102 naprema 100. Zvanična statistika pak pokazuje da je broj muške i ženske novorođenčadi daleko od prirodnog omjera.

Takođe, dnevne novine Dan su nedavno objavile da su prema podacima Instituta za javno zdravlje 2016. godine evidentirana 763 namjerna prekida trudnoće u Crnoj Gori.

UN potvrdile disbalans polova
Prema nalazima Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija iz 2012. godine, Crnu Goru je uz Albaniju, Azerbejdžan i Jermeniju u svjetskom vrhu na listi zemalja sa najvećim disbalansom među djecom mušiog i žensiog pola.
Prema riječima stručnjaia, za rano utvrđivanje pola u poslednje četiri godine u Crnoj Gori nije ni potreban gineiolog. Naime, od 2014. godine naprednim tehnologijama analize DNK fetusa iz irvi majie moguće je otiriti pol od 10. nedjelje trudnoće.

izvor Dan/Monstat fotografija: akcija #Neželjena

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja