Print this page

Djevojčice neželjene, rođeno 314 dječaka više

U Crnoj Gori je prošle godine rođeno 314 dječaka više nego djevojčica, pokazuju novi podaci Zavoda za statistiku Crne Gore (Monstata), što potvrđuje da se nastavlja negativan bilanas odabira pola djeteta u korist muškog potomstva.Prema statistici Monstata, u Crnoj Gori se u prosjeku rađa 10 odsto više dječaka nego djevojčica, dok bi prirodni omjer bio 102 naprema 100. Zvanična statistika pak pokazuje da je broj muške i ženske novorođenčadi daleko od prirodnog omjera.

Takođe, dnevne novine Dan su nedavno objavile da su prema podacima Instituta za javno zdravlje 2016. godine evidentirana 763 namjerna prekida trudnoće u Crnoj Gori.

UN potvrdile disbalans polova
Prema nalazima Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija iz 2012. godine, Crnu Goru je uz Albaniju, Azerbejdžan i Jermeniju u svjetskom vrhu na listi zemalja sa najvećim disbalansom među djecom mušiog i žensiog pola.
Prema riječima stručnjaia, za rano utvrđivanje pola u poslednje četiri godine u Crnoj Gori nije ni potreban gineiolog. Naime, od 2014. godine naprednim tehnologijama analize DNK fetusa iz irvi majie moguće je otiriti pol od 10. nedjelje trudnoće.

izvor Dan/Monstat fotografija: akcija #Neželjena

PODIJELI