Epilog višednevne medijske sage: Bilbordima će se baviti i tužilaštvo

Vlada je pozvala zbog protivpravnog i tendencioznog propagiranja neistina u vezi sa istorijom Budve, Vrhovno državno tužilaštvo, da preispita da li postavljanjem reklaminih panoa i bilborda koji veličaju sprsku vojsku da je prije sto godina oslobodila Budvu, preispita da li su se aktivnim ili pasivnim držanjem subjekata stekla obilježja nekog od krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti.


“Ministarstvo kulture ukazuje da je nepobitna istorijska činjenica da srpska vojska nije oslobodila Budvu, 1918. godine. Na Mitrovdan te godine, u Budvi nije bilo austrougarske vojske, budući da se ista prethodno povukla. Jedini značajniji borbeni kontakt vojske Kraljevine Srbije sa neprijateljem u Crnoj Gori desio se kod Podgorice, u čijem oslobađanju su učestvovali i Crnogorska narodna vojska kao i crnogorski komiti, koji su neprijatelju zadavali gubitke tokom čitave okupacije. Falsifikovanjem istorije omalovažava se Crna Gora, te pokušava osporiti njen građanski koncept. Obilježavanjem navedenog jubileja, evociranjem najbolnijih trenutaka iz odnosa Crne Gore i Srbije, ne doprinosi se unapređenju bliskosti dvije države”, saopšteno je iz Vlade.


Ovo je epilog višednevne medijske sage koja potresa cijeli region, a započela je kada je desetak bilborda kojim gazduje firma "Lovćen film" vlasnik bioskopa Cadmus cineplex , odbor za proslavu vijeka od oslobođenja Budve, koga je formirao predsjednik Skupštine opštine Đorđije Vujović osvanule slike srpskih vojskovođa, Kralja Aleksnandra, srpske vojske sa brojnim citatima iz sprske istorije.


Kap koja je prelila čašu je bila kada je na starogradskim bedemima odboro, takođe koristići usluge Lovćen filma, postavi transparnet bez izdatog rješenja Mediteran reklama i dozvole uprave za zaštitu spomenika kulture, zbog koga je morala da reaguje i komunalna polciija. Uslijedila je oštra polemika na relaciji demokratski front, čiji čalnaovi su i članovi odbora i demokrata sa druge strane.

U svoj toj polemici , javili su se i brojni lokalni političari, te predstavnici brojnih političkih partija na državnom niovu, crkve, ali i NVO sektora.


Direktor Mediteran reklame Blažo Rađenović pozvao je gradonačelnika Dragana Krapovića da raskine aneks ugovora sa Lovćen filmom, zbog sumnje da je zloupotrijebila bilborde i ostali reklamni prostor koji joj je ustupljen zbog promocije kinematografije.


Budvanska vladajuća koalicija našla se u dubokoj krizi, nakon samo godinu i po dana upravljanja gradom.

 

foto: Vijesti

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti