Print this page

Nagrada Narodnoj biblioteci Budve za kvalitet učešća na 13. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja

Sinoć je na zatvaranju 13. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja Narodnoj biblioteci Budve i izložbi “Majstor priče i Narodni tribun” – Božene Jelušić dodijeljena nagrada za kvalitet učešća na ovogodišnjem Sajmu. Nagrada je uručena direktorici Biblioteke, Mili Baljević, a u obrazloženju žirija kojeg su činili: prof. dr Siniša Jelušić, prof. dr Slavica Perović i akademska slikarka Marina Vešović, ističe se:


“Prvi pisani podaci o postojanju Biblioteke u Budvi datiraju iz 1864.godine kada se pominje među 25 pretplatnika u Srpsko- dalmatinskom magazinu. Godine 1900. postojale su u Budvi dvije čitaonice, srpska i hrvatska, Jedinstvo i Sloga.


Narodna biblioteka Budve organizovana je kao matična biblioteka sa područnim odjeljenjem “Stefan M. Ljubuša” u Petrovcu. Broji oko 90.000 knjiga i 1.500 upisanih korisnika. Intenzivno radi na popularizaciji knjige i čitanja kroz programe koji se u Biblioteci organizuju. Takođe, Biblioteka je organizator dva festivala: festival književnosti za djecu “Male morske pjesme i priče” i manifestacije“Ćirilicom”.U okviru Biblioteke funkcioniše kontinuirano 4-5 radionica za djecu i mlade.
Izdavačka djelatnost JU Narodna biblioteka Budve pokrenuta je aprila 2017. godine i za godinu dana objavljeno je ukupno deset publikacija.
Pored svoje osnovne djelatnosti, Biblioteka se, kao najstarija institucija kulture u Budvi, odlučila i za izdavaštvo da bi na taj način afirmisala zavičajne autore, kao i teme o Budvi i njenoj kulturno-istorijskoj prošlosti. Princip kojim se JU Narodna biblioteka Budve rukovodi prilikom odabira autora i knjiga koje će publikovati je princip zavičajnosti; bilo da su autori porijeklom iz Budve, bilo da žive i stvaraju u Budvi ili pak da pišu o Budvi inspirisani njome ili da su toponimi u njihovim djelima u vezi sa budvanskim krajem.


Izložba na panelima "Majstor priče i narodni tribun" autorke mr Božene Jelušić posvećena je 140-godišnjici od smrti Stefana Mitrova Ljubiše i sadrži odlomke iz Ljubišinih pripovijesti, poslovice, pisma, političke stavove govore, ali i autografe, portrete, stare slike i fotografije Ljubišinog scenskog života i ovlašno prati hronološki slijed – od Ljubišinog rođenja do smrti.“


Podsjetićemo da je Biblioteka na ovogodišnjem Sajmu knjiga bila zastupljena sa četiri programa : pomenutom izložbom „Majstor priče i narodni tribun“, promocijom poetske zbirke „Vertigo“ Krsta Vukovića, promocijom koautorske zbirke Sandre Đurbuzović, Katarine Sarić, Marije Krivokapić i Stanke Stanojević- „Personalni karusel – šizofrena zbirka“ i promocijom romana „Intimna predstava“ Ružice Vasić, te da su sva izdanja Bibloteke bila dostupna na štandu JU Narodna biblioteka Budve.

PODIJELI