Uspješan početak sezone

U Crnoj Gori je u kolektivnom smještaju, prema zvaničnim statističkim podacima Monstata, tokom prva četri mjeseca tekuće godine boravilo skoro 153 000 turista, što je oko 20 odsto više u odnosu na isti period 2017. godine. Oni su ostvarili preko 365 000 noćenja što je rast od 13 odsto. Da su pozitivni trendovi nastavljeni u maju, najbolje govore podaci lokalnih turističkih organizacija koji u prosjeku bilježe rast broja gostiju od preko 40 odsto u odnosu na maj prethodne godine.

Ovogodišnja turistička sezona bilježi i značajan rast kada su u pitanju finansijski pokazatelji. Prema zvaničnim podacima Centralne banke Crne Gore, u prvom kvartalu 2018. ostvareno je 30,7 mil što je rast od 18,5 odsto u odnosu na prvi kvartal 2017. godine.

Nacionalne parkove Crne Gore, od početka godine, posjetilo je oko 30 odsto više turista u odnosu na isti period prethodne godine, a najveći rast bilježi NP „Skadarsko jezero” koji je od početka godine posjetilo više od 70 odsto posjetilaca. Nacionalni parkovi odličnu posjetu bilježe iz regiona, Zapadne Evrope, a svakako interesantna je činjenica da je sve veći broj gostiju iz zemalja Azije, odnosno Japana i Kine.

I Aerodromi Crne Gore bilježe pozitivne trendove, pa je zaključno sa 1. junom zabilježen rast od 90 000 putnika odnosno 20 odsto više u odnosu na prvih pet mjeseci 2017., dok je promet aviona veći za 13 odsto. Samo tokom jučerašnjeg dana Aerodrom Tivat je imao rotacije ka 19 destinacija.

Raznovrsna ponuda, unaprijeđena povezanost Crne Gore sa zemljama Evrope i cijelog svijeta, dobra politika cijena u smještajnim kapacitetima neki su od činilaca koji će sasvim sigurno imati za rezultat jednu od uspješnijih turističkih sezona. Upravo završeni „City Groove festival” privukao je veći broj gostiju u glavnom gradu,a dobra zabava u narednom periodu nastavlja se i manifestacijom „Džada Film Fest” koja će se održati u periodu od 4. do 10. juna na ulicama Podgorice. Od 8-10. juna u Tivtu, na gradskoj rivi Pine, održaće se i Prvi međunarodni karneval, a pravi spektakl očekuje se u Podgorici gdje će proslavljeni muzičar Goran Bregović 13. juna održati koncert u vinogradima kompanije „Plantaže 13. jul”.

 

foto: Jugoslav Belada

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti