Vlada aminovala betonizaciju obale

Vlada je juče utvrdila Prijedlog odluke o donošenju Prostornog plana posebne namjene za Obalno područje Crne Gore sa zaključkom da bude dostavljen Skupštini Crne Gore radi donošenja po skraćenom postupku. Kontroverzni plannski dokument osuđen je od strane budvanske stručne javnosti i lokalne uprave, uz ocjenu da se njima ide na ruku daljoj betonizaciji obale, a posebno djelova koji su ostali izueti od urbanizacije- Buljarica, Školj...

Iz Vlade su saopštili da predloženi Prostorni plan posebne namjene za Obalno područje predstavlja osnov za usmjereno i kontrolisano korišćenje prostora svih primorskih opština i njihovih potencijala, uz adekvatno očuvanje, zaštitu i unapređivanje životne sredine i kulturne baštine.


"Plan se donosi za period do 2030. godine za prostor površine 1.591 km² na kopnu i 2.540 km² na moru i to u opštinama Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj, kao i za teritorijalno more i unutrašnje morske vode, izuzev prostora koji je obuhvaćen granicama nacionalnih parkova „Skadarsko jezero“ i „Lovćen“.Dukomentom se uvodi prvi put obalni odmak od 100 m – kao prostor u kojem nema novog planiranja ni gradnje ma osn novog plana – i obalni pojas od 1.000 m, odnosno narednih 900 m od obalne linije – kao prostor u kojem nema nove stanogradnje osim u postojećim naseljima. Taj pojas označava prostor rezervisan za razvoj turizma tako što se na tim površinama, izvan postojećih naselja, mogu planirati isključivo kompleksi i objekti za smještaj turista sa pratećim sadržajima. Na tim površinama se ne mogu planirati sadržaji povremene ili stalne stambene namjene", saopštilis u nakon sjednice Vlade.


Navode da je u diskusiji ocijenjeno da je naporan rad Ministarstva održivog razvoja i turizma rezultirao kvalitetnim dokumentom koji je prijeko potreban Crnoj Gori.
"Posebno je naglašena činjenica da je predviđeni koeficijent gradnje od 9,2 odsto u okviru evropskih i mediteranskih standarda, i da to što je novi koeficijent znatno manji od dosadašnjeg od 15,5 odsto činjenično demantuje pojedine paušalne javno iskazane tvrdnje da će ovaj Plan omogućiti „betonizaciju obale“, ističu iz Vlade.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja