[EKSKLUZIVNO] MUP Crne Gore sjutra dobija još jedan avion za gašenje požara AT-802

Avio-helikopterskoj jedinici, Službe zaštite i spasavanja Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore sjutra će na aerodromu Golubovci kod Podgorice biti predat protivpožarni avion Air Tractor AT-802 čija je nabavka realizovana veoma brzo, kako prenosi portal tangosix.rs. Tender za nabavku novog namenskog aviona Vlada Crne Gore raspisala je 3. aprila ove godine a pristigle ponude otvorene su već 7. maja.

Ovoga puta crnogorskom MUP-u biće isporučen dvosed AT-802 sa standardnim stajnim trapom, fabričkog broja 802A-0711, proizveden 2017. godine. Cijena aviona, koji je kupljen od jedinog ovlašćenog prodavca i distributera Air Tractor Europe iz Valensije, Španija, koji je zadužen za Evropu, Afriku i Bliski istok, iznosila je 2.346.690 evra uz još 50.000 evra za školovanje dva pilota u ovlašćenoj organizaciji za obuku.


To će biti četvrti avion tog tipa koji je Crna Gora nabavila od kojih su dva isporučena 2009. a treći krajem 2016. Jedan avion izgubljen je u udesu 21. jula 2015, o kojem smo već pisali. Najnoviji primjerak biće veoma slično opremljen kao i avion koji je stigao 2016. godine, između ostalog imaće i Fire Retardant Delivery System (FRDS) II generacije.

Interesantno da je u tenderskoj dokumentaciji navedeno da garantni rok mora biti u skladu sa standardima proizvođača ali i da mora biti minimalno godinu dana. Definisano je da ponuđač garantuje da će se za vreme trajanja garantnog roka, odazvati u roku od 24 sata od prijave neispravnosti i otkloniti neispravnosti u roku ne dužem od 15 dana od prijave neispravnosti, za neispravnosti za koje se utvrdi da su posedica greške proizvođača.

 

 VEZANO: Bravure aviona za trenutak prekinule popodnevnu kafu

 

Da podsjetimo i na priču o višemilonskom vrijednom sporu koji je pokrenula još prije pet godina španska kompanija Air Tractor Europe S.L. iz Valensije, pred podgoričkim Privrednim sudom, zbog odustajanja Budvana da kupe naručeni avion AT 802A Fire Boss Airplane za gašenje požara, a na koji je stavljena tačka 2013te godine.

Dvije strane su postigle sudsko poravnanje, kojim je ujedno pred sudom, krajem jula konačno završen spor, po kome su se Španci zadovoljili sa cifrom od nešto više od 63 hiljada eura, na koliko je Opština bila spremna da plati svoju neodlučnost oko kupovine, tako neophodnog aviona.

 

izvor: tangosix.rs Foto: Igor Božinovski

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti