Print this page

“Medeja”, u režiji Olivera Frljića večeras na festival Grad teatar

Najprovokativniji i posljednjih godina najangažovaniji reditelj u regionu i ovom dijelu Evrope, Oliver Frljić, predstaviće se na ovogodišnjem Gradu teatru insenancijom “Medeje”, kultne Euripidove tragedije, koja se igra večeras u 21 sat, na sceni Terase između crkava.

Drama helenskog tragediografa zasnovana na mitu o Medeji i Jasonu, u kojoj Frljić položaj kolhidske princeze istražuje kroz složen spektar odnosa sa drugim likovima u predstavi, usredsređujući se na najmračnije i najmarginalnije međuljudske odnose, stiže pred budvansku publiku u produkciji Slovenskog mladinskog gledališča iz Maribora. Medeja koju ćemo gledati je žena koja je iz ljubavne strasti počinila strašne zločine, tragedija u kojoj se ljubav pretvara u svirepu osvetu, temeljenu na mogućnosti da se uspostavi drugačiji društveni svemir, zapisao je o Frljićevoj višestruko nagrađivanoj predstavi dramaturg Goran Injac.

Glavni lik Euripidove tragedije Frljić problematizuje na političkoj ravni, fokusirajući odnos države prema emigrantima, koji je motivisan strahom, predrasudama, nerazumjevanjem, surovošću. Kao što govori o rušenju patrijarhalnog stereotipa o ženi kao pasivnoj, razumnoj, krotkoj, poslušnoj, požrtvovanoj, bojažljivoj, Frljić na isti način progovara o stereotipu vezanom za izbjeglice – varvare koji narušavaju bezbjednost države, i hladnoj surovosti tog civilizacijskog svijeta prema njima.
I kada Medeja poslije pretrpljenih nepravdi uzima sudbinu u svoje ruke i hladnokrvno se sveti, to je nauk, jer svaka represija rađa nove agresije… Naslovni lik u Frljićevoj “Medeji” igra Nataša Matjašac Rošker, kojoj je ova uloga donijela brojne nagrade, a u glumačkoj ekipi su I Branko Jordan, Peter Boštjančić, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič i Viktor Meglič.
Scenografiju potpisuje Igor Pauška, kostime Sandra Dekanić, svijetlo je oblikovala Vesna Kolarac, a muziku je odabrao sam Frljić.

PODIJELI