Predstava „Barufe“ Vita Taufera, najveći regionalni projekat večeras na Gradu teatru

Pred budvansku publiku večeras u 21 čas na sceni između crkava stiže predstava „Barufe“, u režiji Vita Taufera, slovenačkog reditelja koji je obilježio jugoslovensko pozorište 80-tih godina, dobio brojna priznanja, a i danas se smatra jednim od najuzbudljivijih i najangažovanijih dramskih stvaralaca u regionu.

Ovog ljeta Taufer se na Gradu teatru predstavlja najvećim regionalnim pozorišnim projektom do sada – „Barufe“ su nastale po Goldonijevim „Ribarskim svađama“, u adaptaciji genijalnog feralovca Predraga Lucića, a koproducirale su ih tri države (Slovenija, Italija, Hrvatska), četiri teatra (Gledališče Koper, Slovensko gledališče Trst, Gradsko pozorište Pula, SNG Nova Gorica), i igraju se na tri jezika i i nekoliko varijeteta dijalekata Istre, Krasa i Trsta. Furiozna, spektakularna Tauferova komedija o političkoj manipulaciji, sa glumačkom ekipom u kojoj su Gojmir Lešnjak Gojc, Maša Grošelj, Rok Matek, Igor Štamulak, Gorazd Žilavec, Nika Ivančić, Petra Blašković, Luka Cimprič, Marjuta Slamič, Iztok Mlakar, Andrej Zalesjak, Patrizia Jurinčič i Kristijan Guček, pored brojnih priznanja koje je do sada dobila, upravo je osvojila i nagradu za najbolju predstavu na 5. Međunarodnom festival Tvrđava teatar. “Mali princ jugoslovenskog teatra”, kako su kritičari svojevremeno nazivali Taufera zbog uvođenja paralelne dramaturgije u svoje predstave , pop ikonografije i drugih noviteta kojima je bitno označio pozorišnu produkciju nekadašnje velike domovine, o predstavi “Barufe” kaže da se ona bavi “malim čovjekom”. “Lucićeva adaptacija Goldonijeve komedije “Ribarske svađe” prenesena je iz Mletačke lagune u Istru, u vrijeme Austrougarske monarhije, i predstavlja svojevrsnu metaforu današnje Evropske unije. U komediji je venecijanski dijalekt zamijenjen narječjem hrvatske i slovenačke Istre. Predstava se doslovno ne odnosi na dnevno- političku situaciju, više je to metafora multietničkoga i multikulturalnog svijeta, u kojem vlast iskorištava maloga čovjeka, čovjeka na rubu, marginalizovanog i pauperizovanog ribara, s kojim vlast manipuliše kao kmetom na političkoj šahovskoj tabli”, zapisao je Taufer.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja