Print this page

Izložba slika Velimira A. Lekovića u Petrovcu

Kuturni programa nastvalja se večeras u 21 čas i u Spomen domu „Crvena komuna“ (JU Muzeji i galerije Budve) u Petrovcu , kada će biti otvorena izložba slika Velimira A. Lekovića iz fundusa istoimene galerije iz Bara koja nosi naziv „Veliša i zavičaj“

Saradnja sa barskom galerijom proizašla je iz zajedničke namjere da publici, u dugu praznika 13. jula, predstavimo bogati likovni opus poznatog crnogorskog slikara – revolucionara, u njefovom kraju poznatog kao Veliša. Na otvaranju će govoriti gospodin Željko Milović, publicista.
Na izložbi će biti predstavljeno 29 radova čije motive, pored Velišinog značaja čine i autoportet, porteti, detalji iz života koji je proveo u koncentracionim logorima u Italiji i motivi crnogorskih brda i obale.
Prenosimo dio teksta mr Miluna Lutovca, upravnika galerije „Velimir A. Leković“ o Velišinom životu i stvaralaštvu:
„Na Velimira A. Lekovića, Velišu, kako su ga zvali i znali u njegovom zavičaju, najveći uticaj je imao pedagog i slikar Milo Milunović. On je u Velišinom plodnom senzibilitetu posijao sjeme za smisao i slobodu likovnih impulsa. Na Velišu je posebno uticalo njegovo klasično vrednovanje površina i tretman njihovih odnosa, kao i nenamatljiva, a opet virtuozna upotreba linije i organizacije kompozicije. Naravno, bilo je i drugih uticaja, ali su rano prevladani i nijesu bitnije uticali na njegovu umjetničku fizionomiju. Milunovićev ,,kultivisani ton“ postao je neodvojivi dio Velišinog iskrenog i predanog temperamenta za čijim odjecima će neumorno tragati prepuštajući se prostoru u kojem otkriva ideju ,,mekanog intimizma“ i bezgraničnih likovnih rješenja – trnovitog, tajnom svjetlosti i prkosom zadojenog crnogorskog podneblja.
U Velišinom slikarstvu pejzaž i prostor, posebno zavičajni, ono su suštinsko i postojano iz čega izviru njegova dva osnovna likovna elementa, pratioci svih kasnijih samostalnih vizija - boja i svijetlost.”

Biografski podaci:
Velimir Veliša Leković je rođen 1910.godine u selu Godinje u Crmnici, opština Bar.
Akademiju likovnih umjetnosti u Beograda završava 1948. godine, a potom dolazi za profesora crtanja u Školi likovnih umjetnosti na Cetinju. Preseljenjem škole i on ide u Herceg Novi gdje ostaje do 1953. godine kada prelazi u Bar za profesora likovnog obrazovanja. Od 1963. godine do penzionisanja radio je u Zavičajnom muzeju Bar. Umire 4. oktobra 1971. godine u Baru.
Veliša Leković je intezivno stvarao do samog kraja svog života i ostavio impozantan broj umjetničkih djela koje se, većim djelom, čuvaju u Kulturnom centru Bar.

PODIJELI