Konstrukti i konzumenti u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“

Umjetnička izložba crteža Ratka Odalovića „Konstrukti i konzumenti“ u organizaciji JU Muzeji i galerije otvorena je u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“.


Izložba se može pogledati do 6. avgusta.
Odalović je završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu gdje je i magistrirao, a mentor mu je tokom školovanja bio profesor Živojin Turinski. Pored stvaralaštva Odalović se bavi i pedagoškim radom kao redovni profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.


Izložbu je otvorio istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov, koji je istakao:
Ja bih se apsolutno složio sa kvalifikacikom koju smo ranije čuli, da je pred nama jedan od najboljih savremenih crnogorskih likovnih stvaralaca, samo bih dodao da je on i jedan od najboljih likovnih pedagoga, jer je dugo profesor na Likovnoj akademiji na Cetinju, a trenutno je i dekan tog fakulteta. Meni je veliko zadovoljstvo što sam večeras tu, ne samo zbog Ratka koji je moj dugogodišnji prijatelj i čast mi je što mi je povjerio otvaranje njegove izložbe crteža, nego što je u pitanju baš izložba crteža. Izložbe crteža se u Crnoj Gori jako rijetko rade. Postoji jedna teza među likovnom publikom, a dijelom i među mojim kolegama istoričarima umjetnosti, da je crtež jedna pomoćna slikarska disciplina i priprema za ozbiljan kreativni rad, sa čime se ja uopšte ne bih složio. Upravo izložba koja je pred nama večeras svjedoči da su u pitanju ozbiljni umjetnički radovi.  “.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti