Tragom Mediale u Modernoj galeriji

Izložba „Tragom Mediale“ biće večaras u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve otvorena u Modernoj galeriji u Starom gradu Budva.

Povodom 60 godina od prve izložbe Mediale koja je 31. juna 1958. godine organizovana u Omladinskoj galeriji na Obilićevom vencu u Beogradu, u budvanskoj Modernoj galeriji biće otvorena izložba „Tragom Mediale”, na kojoj će biti izloženi radovi nekolicine tadašnjih članova te kontroverzne umjetničke grupe, kao i radovi srednje i mlađe generacije umjetnika koji su svoje uporište pronalazili ili ga traže u idejama i dijelima članova Mediale.


Izložbu će otvoriti Nataša Kristić, istoričarka umjetnosti iz Valjeva, u srijedu, 18. jula u 21h u Modernoj galeriji, i biće otvorena za posjetioce do 1. avgusta. Organizatorka izložbe je kustoskinja mr Senka Subotić.


Izložba objedinjuje radove sljedećih umjetnika: Olje Ivanjicki, Vukote Tupa Vukotića, Ljube Popovića, Uroša Toškovića, Dada Đurića, Milića od Mačve, Vladimira Veličkovića, kao i onih koji su se priklonili ideji, ali i odlučili da samostalno krenu tragom Mediale, a to su Mihailo Đoković Tikalo, Ksenija Divjak, Dušan Gavela, Voja Stanić, kao i dijela likovnih stvaralaca srednje i mlađe generacije (Predrag Peđa Milošević, Željko Đurović, Sergea Aparin, Zoran Petrušić, Slavko Krunić, Milan Tucović, Vladimir Dunjić, Tijana Kojić, Kristina Pirković, Đerđi Ačaji, Katarina Zarić), koji svoje uporište imaju upravo u Mediali. Time su na ovoj izložbi objedinjeni radovi osnivača grupe sa starim vrijednostima, kao i radovi umjetnika novije vizuelne percepcije koji se razlikuju po izboru tema (od mitoloških do figurativnih i fantastičnih), ali i po tehnici i koloritu. Ono što im je zajedničko je ideja koju su zastupali osnivači Mediale, a to je povratak starim vrijednostima s dozom fantastike i nadrealnog pri čemu svi oni ostaju vijerni figuraciji i čovjeku kao osnovnom motivu u realizaciji svoje zamisli.
Dio radova dolazi iz fundusa Moderne galerije Budve, značajan dio ustupila je Moderna galerija Valjevo iz Legata Ljube Popovića, a veliki broj prikupljen je iz privatnih kolekcija građana.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja