Apel Morskog dobra (ne) plivacima

Crveni krst Crne Gore i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore apeluju na kupače da poštuju pravila ponašanja na plaži

Budući da su ovih dana crnogorske plaže pune kupača i turista Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Crveni Krst Crne Gore, kao organizacija koja sprovodi program spasilaštva na vodi, ovim putem žele da apeluju na posjetioce plaža da poštuju pravila ponašanja, u prvom redu radi svoje bezbjednosti, kao i ugodnog boravka.
Uređena kupališta predstavljaju mjesta na obali koja su organizovana i pružaju sve neophodne uslove kupačima i turistima, a jedan od uslova je i organizacija spasilačke službe, koja podrazumijeva angažovanje spasioca sa važećom Legitimacijom za spašavanje na vodi.

Kupanje na drugim djelovima obale nije preporučljivo, pogotovo na ušću rijeke Bojane gdje postoji potencijalna opasnost od jakih struja i naglih promjena dubina. Takođe, jake struje i veliki talasi na području Velike plaže i Ade Bojane u Ulcinju zahtijevaju da kupači budu posebno obazrivi.

Iako su na svim uređenim kupalištima na crnogorskom primorju prisutni spasioci na vodi, prvenstveno sami kupači moraju voditi računa o svojoj bezbjednosti. Na svakom uređenom kupalištu postoji spasilački punkt, gdje se kupači mogu obratiti spasiocu ukoliko im je potrebna neka informacija ili pomoć.

Radi lakšeg prepoznavanja, spasioci imaju uniformu crveno-žute boje sa oznakom spasilačke službe, kao i opremu koja je neophodna za spašavanje i pružanje prve pomoći.

Svi kupači treba da prate signale i upozorenja spasioca (signalizacione zastavice kojima obavještavaju o bezbjednosti u vodi, ili verbalno putem razglasa, ili zvučno putem pištaljke) i na taj način primaju informaciju o trenutnoj bezbjednosti u vodi.

U toku radnog vremena, spasilac je dužan da povremeno boravi na kuli ili punktu, obavlja kontrolne šetnje obalom, kao i da u skladu sa uslovima za kupanje svakog dana istakne signalizacione zastavice. Na plaži se nalazi i tabla na kojoj je objašnjeno značenje svake zastavice, prema ILS standardima: ZELENA - bezbjedno i bezopasno kupanje, ŽUTA - kupanje je ograničeno i može biti opasno, CRVENA - kupanje je zabranjeno. Takođe, na tabli bezbjednosti je i naznačeno radno vrijeme spasilačke službe.
Crveni Krst Crne Gore zadužen za program spasilaštva na vodi, pored obuka spasilaca na vodi, ima obavezu i da vrši edukaciju stanovništva o opasnostima na vodi i prevenciju od nesreća, i sa tim u vezi daju sledeće savjete:


Savjeti za plivače:
• Ne ulazite u vodu, tj. odmah je napustite ako su na spasilačkim kulama istaknute crvene zastavice
• Ne ulazite naglo u vodu - prvo pokvasite skočne zglobove, zglobove na šakama, potiljačni dio vrata i dio grudi oko srca;
• Ne skačite u vodu ako ne poznajete dno - može biti pliće nego što mislite ili na dnu može biti opasan predmet;
• Ne ulazite u vodu pod dejstvom alkohola - alkohol i voda su fatalna kombinacija;
• Napravite pauzu nakon obilnog obroka - ne ulazite u vodu najmanje jedan sat, najbolje je da tokom boravka na plaži konzumirate veći broj "laganih" obroka;
• Ne udaljavajte se previše od obale - što dalje plivate, više se izlažete rizicima, naročito od nailaska čamca, skutera ili drugog plovila;
Savjeti za neplivače:
• Budite blizu spasioca - obavezno mu se javiti prije ulaska u vodu;
• Budete oprezni sa vazdušnim dušekom i ostalim "pomagalima" za održavanje na vodi, jer se najčešće radi o proizvodima koji nisu bezbjednosno ispitani.
Savjeti roditeljima:
• Neprekidno nadgledajte dijete dok je u vodi;
• Ne oslanjajte se na ostale koji su na kupalištu, lično nadgledajte djecu.
U slučaju opasnosti:
• Ne paničite, ostanite smireni, visoko podignite ruku i tražite pomoć;
• Ako je druga osoba u opasnosti, dobacite mu pogodan predmet (loptu, gumu i sl). Nikada ne prilazite osobi koja se panično utapa licem u lice i nikada joj ne pružajte ruku, već neki predmet koji može da uhvati. Odmah obavijestite spasioce;
• Ako vas uhvati vir, održavajte se na vodi i ne pokušavajte da isplivate pravolinijski od centra vira. Pustite da vas okrene dva-tri kruga, a onda snažno zaplivajte u pravcu tangente kretanja vira;
• Ako naiđete na travu, ne paničite. Nastavite da plivate leđnim stilom, bez velikih i naglih pokreta. Ako se ipak upetljate, ne pokušavajte da se oslobodite na silu, već smireno i lagano skinite travu rukom.

 

Foto: Jugoslav Belada

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti