Trg pjesnika - Marina Šur Puhlovski

Večeras u 21 čas, na Trgu pjesnika se nastavlja književni program ovogodišnjeg festivala predstavljanjem književnog stvaralaštva Marine Šur Puhlovski, sa posebnim akcentom na roman „Igrač“.


Marina Šur Puhlovski rođena je u Zagrebu gdje je završila gimnaziju i komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu. U mladosti se bavila novinarstvom, neko vrijeme književnom kritikom, poslije isključivo umjetničkom prozom. Piše priče, romane, putopise, eseje, dnevničku prozu. Dobitnica je više nagrada za kratke priče („Večernji list“, „Književni krug Karlovac“ i dr.) i nagrade „Zvane Črnja“ za najbolju knjigu eseja 2015. Živi u Zagrebu kao samostalna umjetnica. Objavljene knjige: Trojanska kobila, roman, Mladost, Zagreb, 1991. Drugo izdanje, 2007, Zec na tavanu, zbirka priča, Meandar, Zagreb, 1996, Tajni život, kratke proze, Area, Zagreb, 1998, Zatočeno znanje, pjesme u prozi, Stajergraf, Zagreb, 1999, Ništarija, roman, Stajergraf, Zagreb, 1999, Pripovjest o bivšoj pjevačici, bivšem sucu banskog stola, bivšem upravitelju kaznenog logora i bivšoj logorašici..., pripovjesti, Area, Zagreb, 2000 Ispod stola, kratke priče, AGM, Zagreb, 2001, Zapisi s koljena, putopisna proza, Mozaik knjiga, Zagreb, 2002, Orada, kratke priče, POP&POP, Zagreb, 2002, Izvandnevni zapisi, proza, DHK, Zagreb, 2003, Antipojmovnik, mini-eseji, Stejgraf, Zagreb, 2005, Nesanica, roman, Profil, Zagreb, 2007, Novi zapisi s koljena, putopisna proza, SysPrint, Zagreb, 2008, Dnevnik izdržljivosti, dnevnička proza, Stajergraf, Zagreb, 2009, Ljubav, roman, Ljevak, Zagreb, 2010, Smisao tradicije, esej, Centar za kulturu i obrazovanje, Tešanj, BiH, 2012, Književnost me iznevjerila, Alfa, Zagreb, 2015, Romantične pripovijesti, Slavica film, Zagreb, 2015 i Igrač, VBZ, Zagreb, 2017.

Jadranka Pintarić je, u svom osvrtu na pomenuti roman, istakla: Kada bi se Hijeronimus Boš ponovno rodio i kada bi mu neki moćnik naručio da opet naslika Sedam smrtnih grijeha, sve o ljudskoj naravi i njezinim izopačenjima, našao bi u ovom romanu: oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost u jelu i piću, srditost i lijenost. Marina Šur Puhlovski osvjetljava u metafizičkom smislu život svojih protagonista, dopire do srži svake sudbine i onog što je nadživljava, što postoji u smrti i ništavilu uprkos. Stvaralačkom energijom podastire nam te sudbine, ne da bismo im sudili, nego da bismo u njima i kroz njih vidjeli vlastitu sudbinu. Ovaj roman vratiće vam vjeru u književnost kao umjetnost, u to da postoje autorice/autori koji nam šire obzorja, koji nam daju smisao i bivanja i pisanja.”

Sa autorkom na Trgu razgovor vodi Olja Knežević, pisac i publicista.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti