Print this page

Sumnjivo lice na Grad teatru

Dramski programa nastavlja se večeras u 21 čas, kada će na sceni između crkava, biti izvedena predstava „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića u režiji Vojislava Arsića. Predstava je rađena u koprodukciji Reflektor teatra iz Beograda, festivala „Nušićijada“ i Mikser House-a iz Beograda.


U pratećem tekstu uz predstavu je istaknuto: “Komad ‘Sumnjivo lice’ Branislava Nušića jedno je od najpoznatijih i najprepoznatljivijih djela u opusu ovog komediografa, ali i u istoriji srpske dramaturgije. Na brojnim pozorišnim scenama, u različitim rediteljskim postavkama, ovaj komad je igran više od hiljadu puta, a teoretičari i kritičari koji su o njemu pisali, slažu se u jednoj ocjeni: iako napisan u 19. vijeku, ovaj komad nikada nije prestao da bude aktuelan. Bez obzira na sve promjene kroz koje je naše društvo prolazilo, neke stvari su ostajale iste. Državni aparat, troma i bespotrebna birokratija, kao i palanački mentalitet kome se Nušić u ovom djelu ismijeva – i dalje su neizlečive bolesti našeg društva.


Tokom rada na predstavi, reditelj Vojislav Arsić je istakao svoje viđenje ovog komada: “’Sumnjivo lice’ je komad o vlasti, o želji za vlašću, ali i o strahu od nje; o potrebi da te onaj ko je na vlasti voli, što dovodi do korupcije i cenzure. Ovo je takođe komad o komunikaciji unutar državnog aparata i o činovnicima, koji nisu servis građana, već rade za sebe, smatrajući da su im pozicije u državnoj službi zagarantovane. U Srbiji se veruje da je vlast, lično vlasništvo, sa kojim svako radi šta želi i to je osnovni mehanizam po kome društvo funkcioniše. Sve su to teme koje su u našoj zemlji aktuelne već sto trideset godina, a novo pitanje koje postavljamo jeste pitanje medija, odnosno: vođenja države kroz medije”.

Koncept, režiju i dizajn scene potpisuje Vojislav Arsić, izvedbeni tekst i dramaturgiju Milena Bogavac, scenski pokret Andreja Kulešević, dizajn scene i kostima Ana Zarubica.

U predstavi igraju: Zoran Pajić, Jelena Bogavac, Isidora Simijonović, Đorđe Živadinović Grgur, Marko Panajotović, Uroš Novović, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović i Predrag Vasić.

PODIJELI