Ruminacije o predstojećoj katastrofi

Na Trgu pjesnika se nastavlja književni program ovogodišnjeg festivala predstavljanjem romana „Ruminacije o predstojećoj katastrofi“ Filipa Grbića.

Filip Grbić (1984) rođen je u Beogradu. Završio Treću beogradsku gimnaziju. Diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Predaje filozofiju u Gimnaziji „Sveti Sava“ i radi kao bibliotekar u Ugostiteljsko-turističkoj školi. Član Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Prevodio filozofska i književna djela i tekstove sa ruskog, njemačkog i engleskog jezika. Izdavačka kuća „Plato“ je 2017. godine objavila njegov prvi roman pod nazivom Ruminacije o predstojećoj katastrofi. Žiri Zadužbine Miloša Crnjanskog nagradio je ovaj roman nagradom “Miloš Crnjanski” za 2016. i 2017. godinu.

U obrazloženju žirija za dodjelu ove nagrade navedeno je: “Ovaj roman donosi složenu i zanimljivu, temperamentno stilizovanu priču o tananom duševnom sklopu glavnog junaka i o sudbinama čoveka i žene čiji su odnosi dobili dramatično ubrzanje na letovanju na Kritu. Sama priča je višeznačna i ide iznad pojedinačnih sudbina, jer se ukršta sa epohalnim kretanjem, koje je ispunjeno haotičnošću, kriminalom, seksualnošću i politikom. Upečatljivo su prikazani svetovi kultura (srpske, ruske, grčke i nemačke) i globalizacijski trenutak njihovog doticaja. Tome su saobraženi različiti tipovi pripovedanja, koji se smenjuju u ubrzanom tempu, od esejističko-meditativnog, preko psihološko-medicinskog do erotsko-naturalističkog. (...) Roman Filipa Grbića uspeva da jednu priču o muškarcu i ženi ispripoveda u intenzitetu koji ne dozvoljava predah, da joj obezbedi otvoren i višeznačan završetak: u paradoksalnom i uzbudljivom profilu osećajnosti i pripovedanja u našem vremenu.”

Sa autorom razgovor vodi dr Nataša Anđelković, književni kritičar i urednik u izdavačkoj kući „Plato“ iz Beograda.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti